Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εξέπεμψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επέστρεψε στο προσκήνιο, όπως φαίνεται η Συμφωνία των Πρεσπών στις ΗΠΑ, καθώς μετά την υπογραφή της είχε «ξεχαστεί» στην Ουάσινγκτον.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν άμεσή και ξεκάθαρη, καθώς τοποθετήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και με μία δήλωση του έδειξε την υποστήριξή του προς την Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Mega, έχουν στείλει παρασκηνιακά πολλά «μηνύματα» στην νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, για να την πιέσουν προς την σωστή κατεύθυνση. Έχουν δε, στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και αρκετά αυστηρή και καταδικαστική σε λεκτικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει σχηματιστεί και δεν έχει ορκιστεί ακόμα, παρά μόνο η πρόεδρος της χώρας. Συνεπώς οι ΗΠΑ τηρούν μία στάση αναμονής.

Η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είναι εθνικιστική και γι΄αυτόν τον λόγο, εάν σε αυτή την φάση υπήρχε δημόσια πίεση των Αμερικάνων, αυτό δεν θα διευκόλυνε την κυβέρνηση στην περίπτωση που ήθελε να κάνει την «κωλοτούμπα», γιατί το αφήγημα της εν λόγω κυβέρνησης είναι ότι δίνει την εξουσία πίσω στον λαό, αρνείται τις ξένες παρεμβάσεις.

Έτσι, οι ΗΠΑ θεωρούν πως σε αυτή την φάση μία σκληρή στάση, δημόσια, δεν θα είναι καταδικαστική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Συμφωνία των Πρεσπών και για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των δυτικών Βαλκανίων, και ο λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Ενδιαφέρονται η περιοχή μας να μείνει «αγκυροβολημένη» στην Δύση και να μην ανοιχτεί κανένα παράθυρο για ρωσική επιρροή. και γι’ αυτόν τον λόγο οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την νέα κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.