Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, στο νέο σόου της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, η οποία, αυτή τη φορά και στο πλαίσιο της με κάθε τρόπο διατήρησης των δημοσκοπικών της ποσοστών, κατήγγειλε πως δεν της δόθηκε ο πρωτότυπος σκληρός δίσκος της δικογραφίας των Τεμπών αλλά και ο ταχυδρομικός φάκελος με τον οποίο διανεμήθηκε το υλικό από τη δικαιοσύνη στο κοινοβούλιο.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, από το βήμα της Ολομέλειας,χαρακτήρισε «εκ προοιμίου προσβλητικό και εξόχως ενοχλητικό με ταπεινά κίνητρα το να μην εμπιστεύεται κάποιος τον πρόεδρο της Βουλής, τον γενικό γραμματέα και τα υπηρεσιακά της στελέχη». Τόνισε δε ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας «επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση σε σχέση με τους υπόλοιπους 299 βουλευτές». «Η κ. Κωνσταντοπούλου θέλει μόνο τον πρωτότυπο σκληρό δίσκο γιατί προφανώς επιθυμεί προνομιακή πρόσβαση σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 299 βουλευτές, που αποδέχτηκαν τα 10 πιστά αντίγραφα, αλλά και τους κύριους Καραμανλή και Σπίρτζη, που έλαβαν από έναν ίδιο σκληρό δίσκο και σύμφωνα με την άποψη της, κουτοπόνηρα συμπράττουν σε άλλο ένα επεισόδιο συγκάλυψης. Επίσης η κ. πρόεδρος προφανώς δεν διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην πιστή αντιγραφή των διαβιβασθέντων και στην παραγωγή νέων αρχείων που επικαλείται, λέγοντας ότι παρήχθησαν εδώ στη Βουλή. Πιστεύω ότι ήταν πιο σωστό να πει την αλήθεια, ότι ψάχνει δικαιολογίες, για τη μη ενημέρωση των βουλευτών της. Αφού μετά από έξι μέρες, εχθές μόλις προσήλθε στην αίθουσα 168. Ή ότι αφού δεν μπορεί να καταγγείλει τη δυσκολία πρόσβασης στην δικογραφία, προσπαθεί να καταγγείλει την πρόσβαση επειδή δεν εξυπηρετεί την επαναστατική αντίδραση», έκανε σαφές ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι «μέχρι χθες το απόγευμα, είχαμε πετύχει να επεξεργαστούν τα στοιχεία 38 συνάδελφοι από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές για περισσότερες από 54 ώρες στις τέσσερις ημέρες που υπήρξε προσέλευση. Λέω τέσσερις, διότι την Πρωτομαγιά και το Σαββατοκύριακο δεν υπήρχε προσέλευση, πλην ενός».
«Δεν σας κρύβω ότι τα μηνύματα που έλαβα από τους συναδέλφους αλλά και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ήταν ιδιαιτέρως θετικά. Εξάλλου η ανακοίνωση που έκανα στην ολομέλεια έτυχε ομόφωνης έγκρισης» είπε ο κ. Κακλαμάνης. Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μέχρι, που χθες το απόγευμα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την αίθουσα βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, και συγκεκριμένα η πρόεδρος της, κ. Κωνσταντοπούλου, μαζί με τον κ. Καζαμία και την κ. Καραγεωργοπούλου. Η κ. πρόεδρος αφού έμεινε και λίγο στην αίθουσα, έκρινε σκόπιμο να καταγγείλει τη διαδικασία λέγοντας ότι ο πρωτότυπος σκληρός δίσκος ο οποίος διαβιβάστηκε από τον ανακριτή αγνοείται, ότι τον ζήτησε και αρνήθηκαν της τον χορηγήσουν, και ότι τα αρχεία έχουν παραχθεί εδώ στη Βουλή και δεν είναι τα αρχεία που διαβίβασε ο ανακριτής».
Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε μία ακόμα δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126 του 2003, περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, και η οποία αφορά στον πρώην υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη και στον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δικογραφία είναι έγχαρτη και έχει διαβιβαστεί στην αίθουσα "168" του Μεγάρου της Βουλής, όπου μπορούν να τη δουν οι βουλευτές.
Κόφτης στα μικρόφωνα
Ο Νικήτας Κακλαμάνης προανήγγειλε επίσης αυτόματο «κόφτη» για όσους ομιλητές θα υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο χρόνο. «Δεσμεύομαι ότι ο Κανονισμός της Βουλής θα αναμορφωθεί μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, και το κυριότερο, θα υιοθετηθεί αυτόματος κόφτης στην υπέρβαση χρόνου στα μικρόφωνα, ώστε τέτοια περιστατικά να μη γίνονται ανεκτά από κανέναν» είπε, αναφερόμενος σε πρόσφατες τοποθετήσεις της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Τη Δευτέρα το βράδυ, συζητήθηκε επίκαιρη ερώτησή της προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προβλεπόμενος χρόνος [. . .] είναι 2 λεπτά πρωτολογία, 3 λεπτά δευτερολογία. Η κ. Κωσταντοπούλου, με την ανοχή του προεδρείου, μίλησε 19 λεπτά και 22 λεπτά αντιστοίχως, δηλαδή 41 λεπτά, περισσότερο, δηλαδή από το οκταπλάσιο, που προβλέπεται. Αποτέλεσμα, απαντώντας στον ίδιο χρόνο και ο υφυπουργός κ. Καραγκούνης, περίπου 30 λεπτά - έπρεπε άλλωστε να απαντήσει - οι επόμενοι συνάδελφοι που ήταν στην αίθουσα, να περιμένουν περισσότερο από μία ώρα για τη σειρά τους, με την υποχρέωση φυσικά να σέβονται τον Κανονισμό.
Χθες επίσης, στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας τάξης και Δικαιοσύνης, πάλι η κ. Κωνσταντοπούλου, στην επί της αρχής επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείο Δικαιοσύνης (για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών), μίλησε για περισσότερο από μία ώρα, όταν ακόμα και ως πρόεδρος κόμματος δικαιούται 15 λεπτά. Με αποτέλεσμα, τελικά να αναβληθεί η επόμενη κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, με την επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Μόνο με αυτά τα ελάχιστα που σας αναφέρω, για τις τελευταίες δύο ημέρες, δεσμεύομαι ότι ο Κανονισμός της Βουλής θα αναμορφωθεί μέσα στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, και το κυριότερο θα υιοθετηθεί αυτόματος "κόφτης", στην υπέρβαση χρόνου στα μικρόφωνα, ώστε τέτοια περιστατικά να μη γίνονται ανεκτά από κανέναν, αφού η τεχνολογία δεν υποκύπτει ούτε σε καταγγελίες ούτε σε όποιον θεωρεί ότι είναι ανώτερος ή διαφορετικός, ή ο μόνος που αποκαλύπτει, παλεύει για την αλήθεια και την δικαιοσύνη, γιατί δυστυχώς, για όσους πιστεύουν κάτι τέτοιο, όλοι μας έχουμε εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, έχουμε δώσει τον ίδιο όρκο και έχουμε όλοι μας τις ίδιες αρχές και αξίες».
Καταλήγοντας ο Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αντιληφθεί ότι είναι μόνο πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και όχι πρόεδρος της Βουλής, όπως ήταν κάποτε. «Εάν δεν το αντιληφθεί θα αναγκαστεί να το καταλάβει» τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.