Ένα σχέδιο… απελπισίας εξυφαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» τόσο τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και τα υπόλοιπα κόμματα στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» που θα μπορούσε να δικαιολογήσει και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κυβέρνησης ηττημένων, αν βγαίνουν τα κουκιά.

Τα όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη, καθώς και οι… εξηγήσεις που δόθηκαν εκ των υστέρων από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως μπροστά στην απελπισία του ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται:

1. Να προτείνει το σχηματισμό μια βραχυχρόνιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού που θα έχει ως αντικείμενο της σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

2. Να κάνει πίσω ακόμη και στο θέμα του πρωθυπουργού που θέτει ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη δικαιολογία πως πρόκειται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ώς εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ποιος θα είναι επικεφαλής αφού θα έχει συγκεκριμένο ρόλο

3. Να δικαιολογήσει, αν βγαίνουν τα κουκιά και το σχηματισμό της ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο και όχι πρώτο κόμμα

Βασικός στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες κάλπες και κατ επέκταση ν΄ αποφευχθεί ενδεχόμενη αυτοδυναμία (αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία ως εξέλιξη) και ο ίδιος βρεθεί μπροστά σε εξελίξεις μέσα από μια 5η συνεχόμενη ήττα.

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό θα προκαλέσει φθορά στην κυβερνώσα παράταξη και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ώστε κατά την εκ νέου προκήρυξη εκλογών να μπορέσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγούν μπροστά.

Κυβέρνηση απελπισμένων

«Κυβέρνηση απελπισμένων» χαρακτήρισε το συγκεκριμένο σχέδιο, που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε και δημοσίως να δηλώνει ότι δεν το αποκλείει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επί της ουσίας αυτό θα είναι. Μόνο που στις μέρες που διανύει η χώρα και εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, απελπισμένος ίσως να μην είναι μόνο ο Τσίπρας.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε να ρίχνει… πόρτα στα όσα σχετικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Όμως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να επιμένει ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κυριακή των εκλογών και μετά.

Μάλιστα ήδη μίλησε για αποφάσεις που θα έχει λάβει εκείνη την ημέρα ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού οι εξελίξεις θα αφορούν την πολιτική επιβίωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

«Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μιλάει για Εξεταστική; Έγινε μια Εξεταστική. Θα πρέπει να πάμε σε Προανακριτική για κάθε υπεύθυνο, με βάση και την πορεία των ερευνών. Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν» ανέφερε στη διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε ότι «θα παρακολουθούμε την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης, που εννιά μήνες δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά ταυτόχρονα, με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης»

Συνέχισε δε με μια αναφορά που απαιτεί διευκρινίσεις αφού εμφανίστηκε να δηλώνει πως «αν δεν το αποδεχτεί και επιμένει στην Εξεταστική, (σ.σ ο Νίκος Ανδρουλάκης) θα είναι ένα από τα θέματα ιδιαίτερης συζήτησης που φαντάζομαι ότι θα έχω μαζί του από Δευτέρα και μετά».

Και κατέληξε: «Αλλά θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της διαλεύκανσης. Να πέσει φως, να υπάρξει η αλήθεια. Να πέσει φως στο σκοτάδι για να μάθουμε όχι μόνο ποιος -τα ξέρουμε-, πού βρίσκονται τούτη την ώρα όλα αυτά τα τεκμήρια που κάποιοι μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για να εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα και για να κάνουν κακό στην πατρίδα».

Το κατά πόσο θα συμπράξει και ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα θέμα. Όμως αφού δεν θα υπάρχει κάποια προγραμματική σύγκλιση τότε τα όσα μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί μεταξύ του ιδίου και του Αλέξη Τσίπρα εύκολα μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί.

Άλλωστε όπως δήλωσε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Γιάνης Βαρουφάκης «είναι κωλοτούμπας όπως ο Τσίπρας» και ως εκ τούτου δεν θα προβληματιστεί μπροστά σε μια σύμπραξη. Πολύ δε περισσότερο αν αυτή είναι ειδικού σκοπού.