Τη ρομφαία της… κάθαρσης κραδαίνει για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνεργασία προκειμένου να στηθεί προανακριτική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. Η αναφορά του στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» φέρνει μνήμες από τη σκευωρία της Novartis όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλούσε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σύρει έστω και την ύστατη στιγμή τη χώρα στο βούρκο. Μιλά για… κάθαρση την ώρα που δίπλα του βρίσκεται ως υποψήφιος βουλευτής ο Νίκος Παππάς που έχει καταδικαστεί, ομόφωνα και αμετάκλητα, για παράβαση καθήκοντος με 13 – 0 από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς του Ειδικού Δικαστηρίου.

Οσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε δείχνουν μόνο την αγωνία του για το αποτέλεσμα των εκλογών. Αλλά και τη δυσφορία του διότι δεν κατόρθωσε να πολώσει το πολιτικό κλίμα στο σημείο που είχε, όπως όλα δείχνουν, σχεδιάσει ο ίδιος και η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Μάλιστα, η προσπάθεια που καταβάλλει οδηγεί στο συμπέρασμα πως προετοιμάζει το έδαφος για την προεκλογική περίοδο που θα ακολουθήσει την εκλογική μάχη της 21ης Μαίου, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο σε συνθήκες πόλωσης θα κατορθώσει να λειτουργήσει στο δρόμο για τις δεύτερες κάλπες.

Η ρομφαία της κάθαρσης που κραδαίνει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας έχει εμφανιστεί σε όλη την πορεία του από το 2010 και μετά. Το 2013 φώναζε για κάθαρση. Το 2014 ήταν κεντρικό σύνθημα και το 2015 έκανε κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο δίπλα του και πάλι με την κάθαρση.

Η κάθαρση ήταν άλλωστε και η αιτία που το 2017 η τότε ομάδα των 53 (νυν Ομπρέλα) ζητούσε να «πάμε αλλιώς» καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να το «πάρει αλλιώς» και παρεμβαίνοντας μάλιστα στο θέμα της διαφθοράς- διαπλοκής και το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό «δεν επιτρέπεται να εξαντλείται στη ρομφαία της κάθαρσης».

Το 2018 έκανε σημαία την υπόθεση Novartis που μετατράπηκε σε ένα ανεπανάληπτο φιάσκο εν τούτοις διέσυρε 10 πολιτικά πρόσωπα, αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά το 2019 επέμεινε σε μια κάθαρση επικαλούμενος επί μονίμου βάσεως το… ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται να ποινικοποιήσει την πολιτική σκηνή του τόπου. Και μετατρέπει σε σημείο σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μια απροσδιόριστη κάθαρση, ανάλογη με αυτή που είχε επικαλεστεί και στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.

Οπως είπε θα είναι προτεραιότητα η κάθαρση στο θέμα των υποκλοπών αλλά και για την τραγωδία των Τεμπών και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα συμπεριλαμβάνει αυτούς τους ειδικούς σκοπούς.