Ο ιστορικός του μέλλοντος θα μείνει άναυδος όταν διαβάσει τη φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Γιάνη Βαρουφάκη στη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης. Σαν να μη συνέβη ποτέ το δράμα του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χρεώσει την πολιτική ύπαρξη του πρώην υπουργού Οικονομικών του στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να τον εφεύρει».

Με λίγα λόγια, ξέχασε ή επέλεξε να κάνει ότι δε θυμάται πως ήταν ο ίδιος που έβαλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στον ελληνικό πολιτικό στίβο, πως ήταν αυτός που γοητεύτηκε από τις δήθεν ρηξικέλευθες θεωρίες του, τις οποίες δέχτηκε ανεπιφύλακτα και προσπάθησε να εφαρμόσει με καταστροφικό τρόπο, και πως ήταν αυτός που τον μετέτρεψε σε ήρωα του αντισυστημισμού, δίνοντας του την πολιτική προίκα για να μπει στη Βουλή και να επιδιώκει τον ρόλο του ρυθμιστή.

«Ήταν το alter ego του σε όλη την προεκλογική περίοδο. Με την εμμονή του έκανε πολύ μεγάλο δώρο. Δεν ξέρω αν ήταν συνενοημένοι ή αν απλά ήταν μια χρήσιμη προσφορά του κ. Βαρουφάκη στον κ. Μητσοτάκη» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αφήσει οριστικά πίσω το πάλαι ποτέ asset του.