«Υπηρετήσαμε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, για να συμπληρώσει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι νέο υπόδειγμα ηγέτη που επιβραβεύτηκε στην κάλπη». Ο ίδιος εκτίμησε  ότι η νίκη της ΝΔ οφείλεται στη συνέπεια, την ειλικρίνεια και την αντίληψη ευρύτερων συναινέσεων.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί πανίσχυρου και ανεξέλεγκτου πρωθυπουργού, έκανε λόγο για ψευτοεπιχείρημα από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να αρθρώσουν ένα πολιτικό λόγο. Τόνισε πως Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζουν όλο και περισσότερο, σημειώνοντας πως η χώρα για να πάει μπροστά θέλει μια αυτοδύναμη σταθερή κυβέρνηση. Επισήμανε στο σημείο αυτό πως μια κυβέρνηση 153 βουλευτών θα είναι μια αδύναμη κυβέρνηση και ζήτησε μια ασφαλή αυτοδυναμία.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε πως ακολουθεί την ίδια ισοπεδωτική ανάλυση των πραγμάτων που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχουν καταλάβει τι είδους αντιπολίτευση θέλει η κοινωνία. Είπε συγκεκριμένα πως οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από κανέναν ιδεολογικό καθοδηγητή. Έκανε δε λόγο για ελιτισμό από την αριστερή πλευρά και επισήμανε πως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδέες του.

Ο Άκης Σκέρτσος συμπλήρωσε πως ο πρωθυπουργός έχει το μοναδικό προνόμιο να μας αξιολογεί όλους, επαναλαμβάνοντας πως η κάλπη είναι άδεια. Ανέφερε πως στα θετικά μηνύματα της κάλπης είναι η ψήφος των νέων, η ψήφος των γυναικών και η αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, λέγοντας πως χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

Για τον σχηματισμό ανεξάρτητων βουλευτών με τον οποίο θα «κατέβει» ο Ηλίας Κασιδιάρης, είπε πως δεν νοείται συνδυασμός σε επίπεδο επικράτειας και το θέμα θα κρίνει ο Άρειος Πάγος.

Ο Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα υγείας της χώρας, λέγοντας ότι θα δημιουργηθούν 156 κέντρα υγείας ενώ ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ερωτηθείς τι θα αλλάξει στο επιτελικό κράτος, είπε ότι πάσχει από την έλλειψη θεσμικής συνέχειας, ενώ είπε πως η διοίκηση έχει συνέχεια. Σε ό,τι αφορά το σιδηρόδρομο έκανε λόγο για διαχρονικές ευθύνες.

Είπε, τέλος, πως η Ελλάδα θέλει το διάλογο με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο θα επιβεβαιώσει την βούληση του για μια καλή γειτονία.

Νέο υπόδειγμα πολιτικής

Αναλυτικά, σε σχέση με το  νέο υπόδειγμα πολιτικής τόνισε: «Πιστεύω ότι υπήρξε μια συνεκτική προσπάθεια να υπηρετήσουμε ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπηρετεί το πρότυπο του πολιτικού-τεχνοκράτη, δηλαδή του πολιτικού ηγέτη που πρέπει να συγκεράσει πολλές και διαφορετικές ιδιότητες σήμερα για να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα. Χρειαζόμαστε προφανώς πολιτικούς που έχουν βαθύ πολιτικό ένστικτο, γνώση και εμπειρία για να διαχειριστούν σύνθετα προβλήματα, να κρατήσουν ισορροπίες αλλά ταυτόχρονα και γνώση σε τεχνικό επίπεδο για να μπορούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και να συνθέσουν διαφορετικά επιμέρους συμφέροντα ώστε να μπορούν να βρουν τη βέλτιστη λύση. Αυτό νομίζω το προσωποποιεί ο κ. Μητσοτάκης στο μέγιστο βαθμό σήμερα για αυτό και επιβραβεύτηκε στην κάλπη, διότι είναι ένα νέο υπόδειγμα ηγέτη και μαζί με αυτόν χτίζεται γύρω του και από κάτω ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής και λειτουργίας κόμματος. Εγώ αισθάνομαι πάρα πολύ άνετα στο κόμμα της ΝΔ, στο κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι ένα ανοιχτό, φιλελεύθερο, πατριωτικό, λαϊκό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό κόμμα και νομίζω ότι αυτό επιβραβεύτηκε και στην κάλπη. Είναι η μόνη πρόταση διακυβέρνησης, η μόνη ισχυρή προγραμματική πρόταση για να πάει την Ελλάδα μπροστά».

Ερωτηθείς σε τι οφείλεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, σημείωσε: «Η συνέπεια, η ειλικρίνεια και η αντίληψη ευρύτερων δυνατών συναινέσεων για να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, κράτους, οικονομίας, που τα γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς ταμπουρωμένα τα κόμματα σε πολύ αυστηρές και περιχαρακωμένες ατζέντες χάνουν τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη μεγάλη εικόνα την έχει και τη βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτό και έχει απευθύνει ένα ευρύτερο κάλεσμα σε δυνάμεις, σε προσωπικότητες, σε ιδέες και έχει εντάξει στην πολιτική του πρόταση και στο πρόγραμμά του όλες αυτές τις ιδέες και τις πολιτικές που πάνε την Ελλάδα μπροστά. Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε τα κομματικά γυαλιά και να υπηρετήσουμε μια πολιτική η οποία θα είναι εθνική, πατριωτική, ευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική, βαθειά λαϊκή, θα είναι αυθεντικά λαϊκή και μια πολιτική που θα είναι συνεπής».

Ερωτηθείς αν είναι νεοδημοκράτης, τόνισε: «Είμαι νεοδημοκράτης, ανήκω στη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη και είναι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί είναι ένα φιλόξενο, ευρύχωρο, ανοιχτόμυαλο κόμμα και δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περί του «πανίσχυρου πρωθυπουργού», σημείωσε: «Είναι ένα ψευδοεπιχείρημα το οποίο προκύπτει από την αδυναμία της αντιπολίτευσης, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, να αρθρώσουν ένα θετικό προγραμματικό λόγο επομένως λειτουργούν κυρίως αμυντικά και βάζουν ένα μπαμπούλα. Νομίζω ότι όλες οι μεγάλες στρατηγικές αλλαγές και επιλογές που έχουν γίνει στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν υπηρετηθεί από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις». Συμπλήρωσε ότι «μια κυβέρνηση των 151 ή των 153 βουλευτών θα είναι μια αδύναμη κυβέρνηση και επαναλαμβάνω ότι το βασικό αίτημα και ζητούμενο είναι η χώρα να τρέξει. Να μην σέρνεται, να μην καθηλωθεί σε έναν κύκλο αδράνειας και αυτό μπορεί να το πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση, όχι μια παντοδύναμη κυβέρνηση. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν θέλουμε μια κυβέρνηση των 180 βουλευτών θελουμε όμως μια ασφαλή αυτοδυναμία που να εξυπηρετεί τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτό συζητάμε, θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα είναι ψευδοεπιχειρήματα και ένα φύλλο συκής της αντιπολίτευσης για να κρύψει τη δική της προγραμματική αδυναμία και ένδεια.

Ισοπέδωση και από Ανδρουλάκη

Σχολιάζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι «δυστυχώς ακολουθεί την ίδια ισοπεδωτική, καταστροφολογική ανάλυση των πραγμάτων που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μαζέψει κάποιο κόσμο από τα Αριστερά ή να απορροφήσει την δυσαρέσκεια ή την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούμενο εδώ, όμως, είναι να ξεπεράσουμε και να υπερβούμε τα ταυτοτικά σύνδρομα της πολιτικής, το αντι-δεξιό ή το αντι-αριστερό. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι υπηρετούμε μια ατζέντα προγραμματική για όλους τους Έλληνες. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα δεν είναι ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι ο κ. Τσίπρας, αντίπαλός μας είναι το πώς θα έχουμε καλύτερους μισθούς, να έχουμε μια καλύτερη αγορά εργασίας, περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, πως θα φέρουμε καλύτερες δημόσιες συγκοινωνίες, ένα ποιοτικότερο σύστημα υγείας.

Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το πρόβλημα «είναι οι ιδέες του πρωτίστως και δευτερευόντως τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα κάνουν φάλτσα διότι πιστεύουν σε λάθος ιδέες για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αν δεν αλλάξουν τις ιδέες τους, αν δεν φτιάξουν ένα σοβαρό οικονομικό πρόγραμμα το οποίο να είναι κοστολογημένο γραμμή–γραμμή και να μην αθροίζεις 83 δισ. που ρίχνει την οικονομία ξανά στα βράχια, αν δεν έχουν αυτό το ιδεολογικό αλαλούμ του «ναι σε όλα», για παράδειγμα ότι μπορεί να συμμαχήσει από τον Καμμένο ή τον Κασιδιάρη μέχρι ακροαριστερές οργανώσεις, αυτό είναι σοκαριστικό και βαθιά προβληματικό και νομίζω ότι προσβάλει τις δημοκρατικές ευαισθησίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ανερμάτιστη πολιτική. Αυτά όλα έχουν καταδικαστεί στην κάλπη, για αυτά όμως δεν ακούσαμε τίποτα στον απολογισμό που έκανε ο κ.Τσίπρας».