Για το δίδυμο που θα αναλάβει την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την πρόσκληση συναίνεσης του πρωθυπουργού που απέρριψε ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Έχει γίνει μια επιλογή από τον πρωθυπουργό με βασικό κριτήριο την ικανότητα για την αντιμετώπιση ενός πολύ σύνθετου ζητήματος που είναι η πολιτική προστασία σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, δηλαδή η διαχείριση πολύ μεγάλων φυσικών καταστροφών που συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις εποχές, όπως έχουμε δει τα δύο τελευταία χρόνια. Άρα χρειάζεται να θωρακίσουμε το κράτος με νέες δομές, νέους μηχανισμούς, εξειδικευμένο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και πολιτική εκπροσώπηση στο ανώτατο πολιτικό κι επιχειρησιακό δυνατό επίπεδο ώστε να μπορεί να γίνεται η σωστή διαχείριση τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Θα είναι ένα δίδυμο, το οποίο θα πληροί και πολιτικά κι επιχειρησιακά κριτήρια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπαναχώρηση του Βαγγέλη Αποστολάκη, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι στην κορύφωση μιας μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση απηύθυναν ένα μήνυμα και μια πρόσκληση συναίνεσης για να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν επιδέχεται πολιτικών ή κομματικών αντεγκλήσεων. «Δυστυχώς, αυτή η πρόσκληση έπεσε στο κενό διότι φαίνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επιδιώκει τη συναίνεση. Ωστόσο, εμείς συνομιλούμε με την κοινωνία, η οποία θέλει και συναίνεση και αποτελεσματικότητα, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε υπερβατικές επιλογές που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε.
Αν και όπως ανέφερε, μιλάμε για μια μονοκομματική κυβέρνηση, έχει πολύ μεγάλη διεύρυνση κι έχει μια πολιτική εκπροσώπηση που εκτείνεται σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πολιτικού φάσματος. «Κι αυτό έχει φανεί από τις επιλογές που έχουν γίνει εξαρχής, οι οποίες δεν ήταν στενά κομματικές. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να συνομιλεί, να συνεργάζεται, να επιλέγει πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής που έχουν τεκμήριο αποτελεσματικότητας κι επαγγελματικής αξιοσύνης στον χώρο που έχουν δραστηριοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα. Το ζητούμενο είναι να μπορούμε να φέρουμε εντός των πολιτικών τειχών ανθρώπους που έχουν πετύχει στην πραγματική ζωή», επισήμανε.
Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο κενό το προσκλητήριο συναίνεσης για ένα πρόβλημα όπως η πολιτική προστασία και η διαχείριση φυσικών καταστροφών που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις». Τόνισε δε ότι «έχουμε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δε συγκυβερνά με τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τη νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή να επιλέγει τους συνεργάτες του και τη στελέχωση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι δεν προαναγγέλλονται. «Είμαστε στα μισά της θητείας μας, δύο χρόνια έχουμε κλείσει με ένα πολύ πλούσιο κυβερνητικό έργο, το οποίο βρίσκεται στα μισά και το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία και την εντολή που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός», δήλωσε.
Δεν έχει χαθεί το τρένο του τείχους ανοσίας
Στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι δεν έχει χαθεί το τρένο του τείχους ανοσίας, διότι είναι μια δυναμική κατάσταση που συνεχώς ο πήχης ανεβαίνει ή μετατίθεται. «Στις αρχές του εμβολιαστικού μας προγράμματος μιλούσαμε για ένα τείχος ανοσίας κοντά στο 60%-70%. Αυτό ως προς τον ενήλικο πληθυσμό έχει επιτευχθεί, είμαστε στο 68% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί και στο 57%-58% του γενικού πληθυσμού. Σίγουρα, υπάρχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πάει πολύ καλύτερα, όπως η Πορτογαλία που έχει ίδιο μέγεθος με τη χώρα μας κι έχει πετύχει εμβολιασμό της τάξεως του 85% κι έχει καταφέρει έτσι να μειώσει πάρα πολύ την επίδραση της πανδημίας στη δημόσια υγεία, αλλά και στο σύστημα υγείας».
Ωστόσο, ανέφερε ότι και στην Ελλάδα είναι εμφανής η θετική επίδραση των εμβολιασμών. «Βλέπουμε ότι με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε και την άνοιξη, έχουμε 2-3 φορές μικρότερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό κι επιμένουμε στο καλύτερο δυνατό ποσοστό πολιτών να εμβολιαστούν. Ο σκληρός πυρήνας των αντιεμβολιαστών είναι ένα 10%.Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ακόμα έχει κάποιες φοβίες, κάποια ερωτηματικά και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 360 διασωληνώσεις, εκ των οποίων 9 στις 10 αφορούν σε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά το βασικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι νοσούν πολύ πιο ελαφριά», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημείωσε ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια. «Σε αυτή τη φάση έχουμε ανακοινώσει μια δέσμη μέτρων σε σχέση με την υποχρεωτικότητα του testing για τους ανεμβολίαστους και από την επόμενη εβδομάδα όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μόνο δια ζώσης, καθώς είναι διαθέσιμα δύο όπλα: το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και τα τεστ, τα οποία, όπως είπε, έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.
Σχετικά με την τρίτη δόση, τόνισε ότι υπάρχει σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες, και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για την τρίτη δόση σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, πιο ευάλωτες.