Τα νέα δεδομένα επισπεύδουν τις νομικές εξελίξεις, αναδεικνύοντας κομβικά ερωτήματα, αναφορικά με τη σκευωρία Novartis.

Ειδικότερα η αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη», προκαλεί και νομικές εξελίξεις με τους ίδιους να βρίσκονται προ των συνεπειών των καταθέσεών τους, με τις οποίες υποστήριζαν ότι πολιτικά πρόσωπα είχαν δωροδοκηθεί από τη φαρμακοβιομηχανία. Οι πολιτικοί που στοχοποιήθηκαν δηλώνουν δικαιωμένοι, ωστόσο η άρση της «κουκουλας» έχει προκαλέσει αντιδράσεις, σύμφωνα με το ERTnews.gr.

Συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκεντρωθούν από την Εισαγγελία όλες οι μηνύσεις που είχαν κατατεθεί σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων από τα πολιτικά πρόσωπα που απηλλάγησαν οριστικά από τη Δικαισύνη. Είναι κάτι στο οποίο προχωρά αυτεπαγγέλτως η Εισαγγελία.

Άλλωστε, για την ανάγκη ανάσυρσης των μηνύσεών τους από το αρχείο όπου είχαν τεθε, μίλησαν όλα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία μέσω των δικηγόρων τους, θα υποβάλλουν πλέον αίτημα άμεσης περαίωσης της έρευνας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ντίνας Τσουκαλά.

Η σχέση των προστατευόμενων μαρτύρων με την δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ – Τα ερωτήματα που προκύπτουν

Το ποια είναι η σχέση που έχουν οι μάρτυρες με την δικαστική διαδικασία στις ΗΠΑ, αποτελεί ένα κομβικό ερώτημα και για πρώτη φορά θα ξεκαθαριστεί και θα υπάρξει επίσημη απάντηση. Εκτιμάται ότι θα το ζητήσουν οι ίδιοι πολιτικοί για να μάθουν αν είναι οι ίδιοι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατέθεσαν στην Αμερική και πήραν μάλιστα αμοιβή, μαζί με το δικηγόρο τους, 56 εκατομμύρια δολάρια. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι νόμιμη διαδικασία στην Αμερική.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικοί είχαν στραφεί σε βάρος των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ψευδούς καταμήνυσης και ψευδορκίας. Όλα είναι πλημμελήματα, άρα ειναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής. Ωστόσο, είναι περιορισμένος καθώς είχε ανασταλεί ο χρόνος παραγραφής όλο αυτό το διάστημα που ήταν σε καθεστώς προστασίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διευρυνθεί το κατηγορητήριο ακόμη και για κακούργημα που πιθανόν να αφορά συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας. Κι αυτό διότι έχουν επανειλλημένα κατηγορηθεί από τους πολιτικούς πως ενεργούσαν κατόπιν παρότρυνσης τρίτων.

Με νέα επεισόδια τροφοδοτεί την πολιτική συζήτηση η απόφαση να βγουν οι κουκούλες στην πολύκροτη υπόθεση Novartis, από τους προστατευόμενους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες. Μετά την πλήρη άρση της προστασίας τους από την οικονομική εισαγγελία, τα πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν ζητούν να αποκαλυφθούν οι ηθικοί αυτουργοί.

Οι αντιδράσεις

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε για την υπόθεση: «Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια της πραγματικής διαλευκάνσεως της σκευωρίας Νovartis, τώρα ξεκινάει η προσπάθεια να μάθει ελληνικός λαός ποιοι τους έβαλαν. (…) Προσωπική μου πεποίθηση είναι προφανές ότι είναι εμπλεκόμενα πρόσωπα της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω αμφιβολία ως προς αυτό, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχεί δικαστικά».

Τα πολιτικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων που είχαν κάνει κατά των μαρτύρων για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία.

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Όλοι θυμάστε τον υπουργό κυρίως και τους υπουργούς, που πήραν επάνω τους αυτή την υπόθεση και λαλούσαν διαρκώς. Όλοι θυμούνται στην Ελλάδα τον πρωθυπουργό με τις αγορεύσεις που έκανε στη Βουλή και έλεγε διάφορα πράγματα υπερασπιζόμενος τους υπουργούς του που είχαν πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες. (…) Και φυσικά έτσι ήρθε η ώρα να μάθουμε – αφού η Δικαιοσύνη πια έκανε τη δουλειά της – ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι έγιναν το όπλο στα χέρια αυτών που ήθελαν να πυροβολήσουν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος.