Κάθε χρόνο περνούν από τα σύνορα της Ελλάδας περίπου 3.000 τόνοι γλυκαντικές ουσίες. Από αυτές μεταπωλούνται περίπου οι 1.500 τόνοι, ενώ για το υπόλοιπο δεν υπάρχει καταγραφή. «Γίνονται μέλι», λέει στο «Μανιφέστο» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Λεονταράκης, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της νοθείας που απειλεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα προϊόντα.
«Δεν γίνονται έλεγχοι στα σύνορα όπως θα έπρεπε», εξηγεί ο Κ. Λεονταράκης, αναγνωρίζοντας πως οι υπηρεσίες δεν έχουν επαρκή προσωπικό. Επισημαίνει τον αποκλεισμό των μελισσοκόμων από όλες τις διαδικασίες, ενώ αναφέρεται σε νομοθετικό κενό που λειτουργεί υπέρ όσων κερδίζουν από τη νοθεία παραπλανώντας το αγοραστικό κοινό.
Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, στην ΕΕ όμως η νοθεία αγγίζει το 50%, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 80%, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται εκεί από τους μελισσοκόμους. Στη χώρα μας είχε ανακοινωθεί η λειτουργία πλατφόρμας, η οποία θα βοηθούσε στην καταπολέμηση του φαινομένου. «Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος προτείνει απλούς τρόπους προστασίας των καταναλωτών. «Το φθηνότερο μέλι φεύγει στη χονδρική στα 5-6 ευρώ. Οπότε, προσοχή στα πολύ φθηνά μέλια και τις προσφορές 1+1», λέει. Μια ακόμα ασφαλιστική δικλίδα θα μπορούσε να είναι η επωνυμία, ειδικά οι μικροί παραγωγοί.
Φυτικά σιρόπια
Τι όμως είναι οι γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται; Οι απατεώνες εξελίσσονται και τα σιρόπια που ανακατεύονται με μέλι έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ «τα σιρόπια ζάχαρης που παρασκευάζονται από άμυλο αραβοσίτου ή ζαχαροκάλαμο δεν χρησιμοποιούνται πλέον για την αραίωση του μελιού και έχουν αντικατασταθεί πλήρως ή εν μέρει από σιρόπια από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα, για παράδειγμα».
«Η συντονισμένη δράση της ΕΕ επιβεβαίωσε την υπόθεση ότι μέρος του μελιού που εισάγεται στην εσωτερική αγορά είναι ύποπτο για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2001/110/ΕΚ της ΕΕ για το μέλι. Το 46% των δειγμάτων που αναλύθηκαν ήταν ύποπτο μη συμμόρφωσης. Το ποσοστό υποψίας ήταν σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο συντονισμένο σχέδιο ελέγχου σε επίπεδο ΕΕ που διενεργήθηκε την περίοδο 2015-17, κατά το οποίο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν δεν πληρούσε τα καθορισμένα κριτήρια των δεικτών αναφοράς για την αξιολόγηση της γνησιότητας του μελιού», συμπληρώνεται.
«Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα… εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα», επισημαίνει η ΟΜΣΕ.
Η Ομοσπονδία έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ενωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε».