Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι καθαρό ότι οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών δύο γειτονικών χωρών δεν θα πρέπει να θεωρούνται εξαίρεση, αλλά ένα γεγονός «κανονικό» και μάλιστα, αναγκαίο. Όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, «όταν με κάποιον διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε. Θα θυμάστε ότι ήδη από το 2020 προσωπικά είχα διακηρύξει "σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις". Και, πράγματι, σε αυτόν τον δρόμο προσήλθε και η Τουρκία, διαμορφώνοντας από κοινού και ένα θετικό κεκτημένο».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στην Άγκυρα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας. Στις 15:30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στον Τούρκο πρόεδρο του ζήτημα της Μονής της Χώρας και της λειτουργίας της ως τζαμί, καθώς και το ζήτημα των Θαλάσσιων Πάρκων που ανακοίνωσε η Αθήνα στο Αιγαίο και προκάλεσε την αντίδρασης της Άγκυρας.

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο ετών, στην οποία η ελληνική πλευρά προσέρχεται με την ξεκάθαρη θέση πως η μόνη εκκρεμότητα με την Τουρκία είναι η χάραξη των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα οι δύο ηγέτες είχαν υιοθετήσει την Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ είχαν υπογραφεί 15 Μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρόκειται για μιας διαδικασία προσέγγισης σε τρία επίπεδα: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είπε χρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στον δρόμο «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», προσήλθε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και η Τουρκία, διαμορφώνοντας από κοινού και ένα θετικό κεκτημένο. Όπως θύμισε, εδώ και πολλούς μήνες δεν έχουμε παραβιάσεις και ένταση στο Αιγαίο. Στο μεταναστευτικό η συνεργασία των δύο πλευρών έχει μειώσει τις μεταναστευτικές ροές. Με τη μεσολάβηση της Αθήνας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψε την ταχύτατη έκδοση βίζας, ώστε Τούρκοι επισκέπτες να κάνουν διακοπές για μία εβδομάδα σε 10 ελληνικά ακριτικά νησιά. «Στόχος, συνεπώς, είναι να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν την προσέγγιση που έχει αμοιβαία οφέλη. Να διπλασιάσουμε, για παράδειγμα, τις διμερείς εμπορικές μας συναλλαγές μέσα στην επόμενη πενταετία. Και να συνεργαστούμε στενότερα στους τομείς της Υγείας και της αμοιβαίας συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.