Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη με την ψηφοφορία, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την «Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ και αναπροσαρμογή μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».
Η συζήτηση ξεκίνησε χθες Τετάρτη με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Σημειώνεται ότι το 2019, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ και, μέχρι το 2027, αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ, το οποίο αποτιμάται ποσοστιαία σε αύξηση 46%.
«Είναι σημαντική αύξηση, ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε από χαμηλά», είπε χθες, σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό.
Απαντώντας η ίδια σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι 22 από τα 27 κράτη-μέλη έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό και μόνο 5 στα 27 εφαρμόζουν το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ίδια προσέθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες εφαρμόζουν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Η φόρμουλα που έχουμε επιλέξει είναι η φόρμουλα η οποία έχει υιοθετήσει η Γαλλία 70 χρόνια τώρα», σχολίασε η κα Κεραμέως, τονίζοντας ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει ένα δίχτυ ασφαλείας και απαγορεύει μείωση στον κατώτατο μισθό. «Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε ναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά από ένα "κατώφλι" και πάνω» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, ενώ αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και, μάλιστα, ο κατώτατος μισθός μπορεί να τους δώσει ώθηση προς τα πάνω.
Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.