Νέα δεδομένα για τη δεύτερη θέση - αφού η πρώτη είναι πρακτικά… αδιαμφισβήτητη - έφερε η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση την περασμένη εβδομάδα. Ναι μεν η Νέα Δημοκρατία βγήκε αλώβητη, ωστόσο πλέον η μάχη για τον «δεύτερο» έχει ανάψει για τα καλά. Σύμφωνα με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αυτή τη στιγμή, τρία κόμματα ερίζουν για τη συγκεκριμένη θέση. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση εμφανίζονται με ποσοστά λίγο πάνω από το 10% και διεκδικούν τον ρόλο της άτυπης αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται περίπου στο 35%, διατηρώντας τις δυνάμεις της.

Σίγουρα από τους κερδισμένους της συζήτησης στην Ολομέλεια (για τους λάθους λόγους βέβαια) είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, αλλά και η Ζωή Κωσταντοπούλου. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης επιμένοντας στις θεωρίες συνωμοσίας, κερδίζει έδαφος έναντι των αντιπάλων του, ενώ η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, που πολιτικά συνεχίζει να επενδύει στον πόνο των συγγενών, δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο του 3%, το οποίο θα της εξασφαλίσει έναν ευρωβουλευτή. «Ψωνίζεις Ανδρουλάκη, αγοράζεις Κωνσταντοπούλου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήρθε στη Βουλή και έγινε ό,τι πιο χυδαίο πολιτικά υπάρχει. Τώρα ζούμε ΠΑΣΟΚ με Νέα Αριστερά και Ζωή Κωνσταντοπούλου», είπε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης, αποτυπώνοντας με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη νέα κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Την ίδια ώρα, από τους «χαμένους» δείχνει να είναι η Νέα Αριστερά, η οποία δύσκολα θα εξασφαλίσει την παρουσία της στην επόμενη Ευρωβουλή, κοιτώντας περισσότερο προς τις εθνικές εκλογές.

Τρώνε τις σάρκες τους

Σε κάθε περίπτωση και όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, η μάχη ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να γίνεται όλο και πιο σφοδρή. Το προβάδισμα, σύμφωνα με έμπειρους δημοσκόπους, διατηρεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ωστόσο η απουσία του από τη Βουλή φαίνεται ότι δημιουργεί αρκετά προβλήματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσώρας έλαβε ψήφο… εμπιστοσύνης από τους εσωκομματικούς επικριτές του, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι στην πρώτη «στραβή», τουλάχιστον δύο με τρεις βουλευτές θα τον περιμένουν στη γωνία. Αλλά σημαντικά εσωκομματικά προβλήματα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, με τον Παύλο Σαράκη να μην κρύβει τις βλέψεις του. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι πρόσφατα υπήρξε έντονη κόντρα ανάμεσα στους δύο με αφορμή τη μη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, που αποφάσισε ο πρόεδρος του κόμματος, με αποτέλεσμα ο βουλευτής να αντικατασταθεί στην Επιτροπή από τον Στέλιο Φωτόπουλο.

Είναι φανερό ότι στο επόμενο δίμηνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα παίξουν τα ρέστα τους, έχοντας στόχο να φθείρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς έτσι θεωρούν ότι θα κερδίσουν κεντρώους ψηφοφόρους. Η δεύτερη, μάλιστα, θέση για την οποία –όπως προαναφέρθηκε– ερίζουν δύο, και υπό προϋποθέσεις τρία, κόμματα αναμένεται να αποδειχθεί κρίσιμη. Τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαθέτουν λευκή επιταγή, οπότε τυχόν αποτυχία να εξασφαλίσουν τη δεύτερη θέση, θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξει ζήτημα στο ΠΑΣΟΚ», προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ο έμπειρος εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, προσθέτοντας: «Θεωρώ ότι η διαφορά της ΝΔ με το δεύτερο κόμμα θα είναι της τάξεως των 15-20 μονάδων. Εκτιμώ πως η ΝΔ θα καταγράψει μεγαλύτερα ποσοστά συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ θα καταγράψουν αθροιστικά περίπου 28%».

Η «ειδική περίπτωση» της Κωνσταντοπούλου

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της. Αργούσε να μπει στην Ολομέλεια, φώναζε, μίλησε (αθροιστικά) περισσότερο και από τον πρωθυπουργό. Η ίδια δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει το 3%, λαϊκίζοντας και παίζοντας τη γραμμή… Βελόπουλου για το δήθεν «μπάζωμα». Και γνωρίζει ότι στο 3% συγκεντρώνονται τουλάχιστον τρία κόμματα της Αριστεράς, με τη Νέα Αριστερά, το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, και τον ΣΥΡΙΖΑ να αλιεύουν ψήφους από τη συγκεκριμένη δεξαμενή. Συνεπώς, αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος του χώρου, ρόλο που εξ αρχής επιχειρεί να αναλάβει…