Σε νέα σύγχυση έχει περιέλθει ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μπερδεύει την υγιή δημοκρατική συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στους βουλευτές τους με τον αυταρχισμό του προέδρου του κόμματος του, Στέφανου Κασσελάκη.

Μάλιστα, το πάει ένα βήμα πιο πέρα με την κατηγορία πως «Το αντάρτικο των βουλευτών της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του», ξεχνώντας προφανώς την εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα του. 

Ειδικότερα, συνέντευξη του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του

«Υπάρχει ένα τεράστιο ρήγμα εντός της κυβέρνησης. Οι βουλευτές της ΝΔ στασίασαν εναντίον του κ. Μητσοτάκη -και του κ. Σκέρτσου- και πέρασε η άποψή τους για την επιλογή προέδρου της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Πρόκειται για μια οξύτατη κυβερνητική κρίση, για ένα μεγάλο ρήγμα. Από το σκοταδιστικό αντάρτικο των βουλευτών επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Αναβάλλονται οι επιτροπές της Βουλής, γιατί οι βουλευτές λένε δεν θα ψηφίσουμε αυτό που θα φέρει η κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» μιλώντας για τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών της πλειοψηφίας στο πρόσωπο της καθηγήτριας Κατερίνας Φουντεδάκη.

«Η ακραία συντήρηση έχει κυριαρχήσει στο εσωτερικό της ΝΔ. Είναι ένα πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας, το οποίο με τρομάζει, αν θέλετε, ως προς τα λειτουργία της κοινωνίας μας. Στοχοποιήθηκε ένας άνθρωπος για το επιστημονικό του έργο και για την επιστημονική και προσωπική του άποψη. Τα πιο συντηρητικά φαινόμενα επαναλαμβάνονται και αναπαράγονται. Η πρόταση δείχνει ότι κυριαρχεί πλέον το κυνήγι της άποψης εντός της ΝΔ. Υπάρχει ένας ρεβανσισμός απέναντι στην καθηγήτρια κ. Φουντεδάκη η οποία κυνηγήθηκε για τη συμμετοχή της σε μια νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή, αυτή για τον πολιτικό γάμο ομοφύλων ζευγαριών».

«Μην ξεχνάτε», συμπλήρωσε ο Σ. Φάμελλος, «ότι έχουμε πλέον το μοναδικό φαινόμενο να παραμένει Υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -και μάλιστα Επικρατείας- ο κ. Βορίδης, που δεν ψήφισε νομοσχέδιο της κυβέρνησης! Η ΝΔ, μετά τις εκλογές, έχει έντονα σημάδια αποσυσπείρωσης και προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει ούτε στην οικονομία ούτε στην κοινωνία».

Παραλήρημα για το ρεύμα

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατήγγειλε ότι ο κ. Σκυλακάκης με εντολή του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν μια διαχείριση πολιτικού κόστους, με στόχο «να διώξει από πάνω της η κυβέρνηση τις ευθύνες για τα πολύ ψηλά τιμολόγια στο ρεύμα».

«Δεν είχε κάτι να εξαγγείλει ο κ. Σκυλακάκης» καθώς «δεν κατέθεσε κάποια δέσμευση, ενώ δεν υπάρχει έγκριση από την ΕΕ», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας ότι ο κ. Σκυλακάκης χθες παραδέχτηκε την ευθύνη της κυβέρνησης γι’ αυτό που ζούμε: «Το παραδέχτηκε γιατί ξαναμίλησε για ουρανοκατέβατα κέρδη και για έκτακτες εισφορές. Η ανεπάρκεια είναι προφανής πλέον. Έκανε λόγο για επιδοτήσεις αλλά αφήνουν εκτός τους επαγγελματίες. Την ίδια περίοδο μάλιστα που οι επαγγελματίες λαμβάνουν έκτακτους λογαριασμούς ζητώντας την επιστροφή των προ διετίας επιδοτήσεων! Βρισκόμαστε ξανά στον ίδιο κυκεώνα με το κόστος να πηγαίνει πάντα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

«Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει όλα τα περιθώρια ώστε τα γαλάζια παιδιά της ΔΕΗ να κάνουν πάρτι στο χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι προφανές ότι όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά ενέργειας και στα διυλιστήρια είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Λίγες εταιρίες να σωρεύουν υπερκέρδη εις βάρος όλων των καταναλωτών», εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, παραθέτοντας τα τρία μέτρα που έχει προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια:

Θυμάται τα λεφτόδεντρα

«Πρώτο μέτρο, που είναι ήδη νομοθετημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ δεν το εφαρμόζει, είναι τα σταθερά συμβόλαια στην αγορά, όπως ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερο είναι ο έλεγχος του κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά. Έχουμε καταθέσει τροπολογία ώστε σε αυτές τις προσφορές που γίνονται “παιχνίδια”, και αποδείχθηκε από την αλλαγή των τιμών χθες και σήμερα, να υπάρχει συντελεστής κέρδους στο 5%. Το προτείνουμε εδώ και 2,5 χρόνια. Και τρίτο μέτρο είναι η αποθήκευση ενέργειας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει καμία πολιτική για την αποθήκευση ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχει πεταχτεί στη θάλασσα φθηνή πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ».

Μιλώντας για τη ΔΕΗ, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν διαδραματίζει το ρόλο που θα όφειλε αλλά, αντιθέτως, λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός: «Η ΔΕΗ δεν λειτουργεί πλέον ως ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Παράγει μόνο κέρδη. Δεν την ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα αγαθά της παραγωγής ενέργειας, της προόδου, της τεχνολογικής αναβάθμισης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έπρεπε να είναι η ταυτότητά της», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.