Μεγάλη ανησυχία προξενεί στον παγκόσμιο τραπεζικό και εν γένει οικονομικό κλάδο οι πτωχεύσεις 4 μεγάλων τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 11 ημερών.

Όπως είναι λογικό επενδυτές και καταθέτες φοβούνται επέκταση της προαναφερόμενης κρίσης.

Οι τράπεζες που κατέρρευσαν είναι οι Silvergate, Silicon Valley Bank, Signature Bank και Credit Suisse.

Συνοπτικά η κάθε περίπτωση:

Silvergate

Η πρώτη κρίση σημειώθηκε στην τράπεζα κρυπτονομισμάτων Silvergate, εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα.

Τα προβλήματά της αυξήθηκαν καθώς η τράπεζα πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημιά για να καλύψει τις αναλήψεις από τους τρομαγμένους πελάτες της.

Στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει τα κεφάλαια της.

Silicon Valley Bank

Στις 8 Μαρτίου η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο πώλησης μετοχών ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους καταθέτες της.

Την επόμενη ημέρα οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 60% και στις 10 Μαρτίου κατέρρευσε υπό την κηδεμονία της FDIC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ προσπάθησαν να διαλύσουν την τράπεζας όταν δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο αγοραστή. Στη συνέχεια όμως προέκυψαν ελπιδοφόρα νέα, όταν η FDIC παρέτεινε τη διαδικασία υποβολής προσφορών αφού έλαβε ουσιαστικό ενδιαφέρον από πολλούς δυνητικούς αγοραστές.

Στις 27/03/2023 το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η First Citizens BancShares Inc. (ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρεοκοπημένων αμερικανικών δανειστών) αγόρασε τη Silicon Valley Bank.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων 16,5 δολαρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της FDIC, η συναλλαγή καλύπτει 119 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις και 72 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικών, ενώ τα 17 καταστήματα της SVB θα ανοίξουν ως First Citizens.

Signature Bank

Στις 12 Μαρτίου η Signature Bank αποτέλεσε την τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά από ένα κύμα αναλήψεων που αντιστοιχούσε στο 20% των καταθέσεων της εταιρείας.

Η κατάρρευση της Silvergate (4 ημέρες νωρίτερα) είχε αφήσει τους πελάτες επιφυλακτικούς ως προς τη διατήρηση των καταθέσεών τους στην Signature Bank.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία της εταιρείας και έθεσαν την τράπεζα υπό αναγκαστική διαχείριση.

Οι καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της, αναλήφθηκαν από την Flagstar Bank της New York Community Bancorp στις 19/3.

Τα υποκαταστήματα της Signature θα λειτουργούν πλέον ως τοποθεσίες της Flagstar.

Ο αγοραστής συμφώνησε να αγοράσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων στα οποία συμπεριλαμβάνονται 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, από την FDIC.

Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις ύψους περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ των οποίων τα 34 αφορούν καταθέσεις.

Credit Suisse

Η μόνη τράπεζα από την εν λόγω λίστα που δεν έχει οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

H μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα η UBS κατάφερε στις 19/3 να την εξαγοράσει δαπανώντας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: liberal.gr