Ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε η υφυπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, την αξιοποίησή του αντιμονίου, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, αποτελεί ένα σπάνιο, κρίσιμο και πολύτιμο ορυκτό για την ευρωπαϊκή βιομηχανία και την ενεργειακή μετάβαση.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χίου του ΠΑΣΟΚ, Σταύρου Μιχαηλίδη, η υφυπουργός τόνισε από το βήμα της Βουλή, ότι αν ο ανάδοχος που θα επιλεγεί δεν προσκομίσει αξιόπιστες μελέτες, η εξόρυξη δεν θα επιτραπεί. Πρόσθεσε ότι από το 2022 έχει γίνει ανταλλαγή επιστολών με 13 διαφορετικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. «Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν απαγορευτικοί λόγοι για τη διεξαγωγή ερευνών», ανέφερε.
Η ίδια τόνισε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστημονική εγκυρότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, το ΥΠΕΝ θα συγκροτήσει ειδική ομάδα ακαδημαϊκών για την παρακολούθηση κάθε σταδίου της έρευνας για το αντιμόνιο.
Αναξιοποίητα τα κοιτάσματα
Σημειώνεται πως το αντιμόνιο ανήκει στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, στην αμυντική βιομηχανία και στις τεχνολογίες της πράσινης μετάβασης και η χώρα μας είναι μία από τις μόλις δύο χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ιταλία, που κατέχει κοιτάσματα αντιμονίου, τα οποία, όμως, παραμένουν αναξιοποίητα μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εξασφαλίσει τις αυστηρότερες δεσμεύσεις από πλευράς του αναδόχου για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία θέσεων εργασίας από την τοπική κοινωνία, την απόδοση στον Δήμο Χίου ποσοστού από τα πάγια και αναλογικά μισθώματα.
Η πρώτη φάση αφορά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (μη δεσμευτικών προσφορών) μέχρι τις 10 Μαρτίου 2025, όπου και θα επιλεγούν όσοι πληρούν τα κριτήρια για να συνεχίσουν.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του δευτέρου τριμήνου 2025, για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών, σε τμήμα εκτάσεως 9,02 τετραγωνικά χιλιομετρα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου της Χίου.