Το ενδεχόμενο η Γαλλία να περάσει μια μεγάλη πολιτική κρίση και να βυθιστεί στο χάος με την απόφαση να γίνουν πρόωρες εκλογές επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον Εμμανουέλ Μακρόν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας προειδοποίησε τον Μακρόν ότι το κεντρώο κόμμα του βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, πολύ πίσω από την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση». «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να επιβεβαιώσουν την οργή τους αντί να την αντιστρέψουν», δήλωσε ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στους Γάλλους ψηφοφόρους μιλώντας στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» (JDD).

Ο Σαρκοζί προειδοποίησε ότι η διάλυση της εθνοσυνέλευσης αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για τη Γαλλία, «διότι θα μπορούσε να τη βυθίσει στο χάος, από το οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να βγει». Σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», o κεντροδεξιός πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007-12 λέγεται ότι έχει καλές σχέσεις με τον Μακρόν. Οι Γάλλοι θα ψηφίσουν για μια νέα εθνοσυνέλευση σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, μετά την κίνηση-σοκ του Μακρόν να προκηρύξει εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Πολύ άσχημα το προγνωστικά για τον Μακρόν

Δημοσκόπηση της εφημερίδας «JDD» από την Ifop έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση προηγείται κατά πολύ με ποσοστό 35%, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου ακολουθεί με 26% και η Αναγέννηση του Μακρόν με 19%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μόνο το 61% των ανθρώπων που ψήφισαν τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022 σκοπεύουν να υποστηρίξουν το κόμμα του στις 30 Ιουνίου.

Άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδιναν μια παρόμοια εικόνα, με το κόμμα του Μακρόν να έχει κολλήσει στην τρίτη θέση, πολύ πίσω από την ακροδεξιά και την αριστερά, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο ενώνει τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, τους Κομμουνιστές και το ακροαριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν.

Για ανεύθυνη κίνηση του Μακρόν μιλά ο Ζοσπέν

Ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν δήλωσε στη «Le Monde» ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «δεν είναι υπεύθυνη κίνηση» και ανοίγει την πόρτα στην κατάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά. «Ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε τον χώρο στον Εθνική Συσπείρωση» και επέτρεψε «σε αυτό το κόμμα της ακροδεξιάς να χτυπήσει τις πόρτες της εξουσίας», δήλωσε ο Ζοσπέν, σοσιαλιστής που κατείχε το αξίωμα μεταξύ 1997 και 2002 και ο οποίος βρισκόταν σε πολιτική «συγκατοίκηση» με τον κεντροδεξιό πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Ο Μακρόν θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί τον πρωθυπουργό του και τους προέδρους της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης, είπε, προσθέτοντας: «Για άλλη μια φορά, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε μόνος του. Ο πρόεδρος λέει ότι δίνει φωνή στους ανθρώπους, αλλά οι συμπολίτες μας θα πρέπει να λάβουν πολύ βαριές αποφάσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές θα διαρκέσει λιγότερο από 15 ημέρες. Αυτό δεν είναι υπεύθυνο», σχολίασε ο Ζοσπέν.