Συνεχίστηκε τη νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες σήμερα η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμική Κινδύνου προκειμένου να εξετάσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο εξής.
Nέα σεισμική δόνηση, 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:58 το πρωί της Τρίτης, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 16,2 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το πρωί στις 7:14 σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, με το επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Λίγο αργότερα, στις 7:36, σημειώθηκε νέος σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 231 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Πέντε σεισμοί τη νύχτα
Τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37 και με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχε προηγηθεί χθες στις 22:16 η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
«Δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο κύριος σεισμός», εκτίμησε για τον εν λόγω σεισμό στο ΕΡΤNews ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Tα αποτελέσματα από τους σεισμογράφους
Σήμερα αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
Συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για τη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Σε επιφυλακή οι Αρχές
Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.
Έκλεισε η μικρή χαρμάδα αισιοδοξίας
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», εκτίμησε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.