Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ενώ χθες το βράδυ στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη μέχρι τώρα δόνηση, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σήμερα το πρωί από τις 07.14 έως 07.58 σημειώθηκαν άλλοι τέσσερις σεισμοί άνω των 4 βαθμών με ισχυρότερη αυτήν στις 07.58 με μέγεθος 4.8 και με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ τη νύχτα καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε σεισμοί άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού.

Για την κατάσταση συνεδριάζουν το απόγευμα και οι δύο επιτροπές, η Μόνιμη Eπιστημονική Eπιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές

Παράλληλα, σε αυξημένη υγειονομική ετοιμότητα είναι οι αρχές στη Σαντορίνη, όπου και μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Θα επιθεωρήσουν την κατάσταση στο νοσοκομείο, καθώς και τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο νησί.

Σημειώνεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής. Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.

Πολύ νωρίς για εκτιμήσεις

Η επιστημονική κοινότητα που παρακολουθεί το φαινόμενο συμφωνεί ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι αποκλιμακώνεται. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά-σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα-δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης τόνισε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν έναν χρόνο».

Όπως δήλωσε χθες το βράδυ στην ΕPΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μετά την σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών στην κλίμακα Pίχτερ, με την εκδήλωση αυτού του σεισμού, δεν αλλάζουν τα βασικά σενάρια που έχουν διατυπώσει όλοι οι επιστήμονες και των δύο επιτροπών πριν από 5 μέρες. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα κάνουμε τις νέες εκτιμήσεις πάνω στην πορεία του. Εξακολουθεί να παραμένει η σμηνοσειρά χωρίς να μπορούμε να πούμε βεβαίως ότι είναι ο κύριος σεισμός, δεν έχει μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους σεισμούς, οριακή, επομένως παραμένουμε στα ίδια σενάρια», τόνισε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», είπε πως «παραμένει η πιθανότητα να γίνει διέγερση στο μεγάλο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό γύρω στα 6 ρίχτερ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό με αυτά τα μεγέθη, μέχρι 5,5 ρίχτερ δηλαδή».  Υπογράμμισε επίσης ότι όσο συνεχίζουμε με αυτά τα μεγέθη, η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έως το Πάσχα και ίσως και μετά από αυτό.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, υπογραμμίζοντας ότι, «εξακολουθούμε να βλέπουμε την ίδια εικόνα με ένας σμήνος σεισμών, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε μια ισχυρότερη δόνηση».

«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρώ Μεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», εκτίμησε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον χθεσινό σεισμό.