Συνεχίζουν να δονούνται οι Κυκλάδες, καθώς άλλοι πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη.

Ο πιο ισχυρός σεισμός, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.

Σημειώνεται ότι από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών, σύμφωνα με όσα συνόψισε χθες ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές

Χθες ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μετέβη στη Σαντορίνη και επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας προκειμένου να αξιολογήσει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση σεισμικών φαινομένων. Επίησης παραβρέθηκε στην άσκηση εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έκτακτες ανάγκες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «η προετοιμασία των υγειονομικών μας δομών για φυσικές καταστροφές, όπως οι σεισμοί, είναι ζωτικής σημασίας. Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε τέτοιες προκλήσεις, προστατεύοντας την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, έχουμε ήδη ενισχύσει το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας με επιπλέον γιατρούς και διασώστες, ενώ σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ κάθως και από την 2η ΥΠΕ, βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση».