Υλικό από δύο υπερσύγχρονους σεισμογράφους στη Σαντορίνη, που εξακολουθεί να δονείται στον ρυθμό των Ρίχτερ, αναμένεται να έχει στη διάθεσή της η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, η οποία βρέθηκε σήμερα το πρωί στο νησί.

Συγκεκριμένα στην Καλδέρα τοποθετήθηκαν ακόμα δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα και πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες. Πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα των επιστημόνων, καθώς και με τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη. Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων.

«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί», σημείωσε η κα Νομικού μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Έκκληση προς δημοσιογράφους

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού έκανε μια έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους, να γίνει μια πιο προσεκτική προσέγγιση του φαινομένου. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι και η Οία και το Ημεροβίγλι, αλλά και άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όντως δεν έχουν πολύ κόσμο και αυτές οι εικόνες δεν είναι τόσο πρωτόγνωρες όσο ίσως καμία φορά παρουσιάζονται. Αλλά και όσον αφορά τις κατολισθήσεις, για παράδειγμα, στην Κόκκινη Παραλία, δεν είχε γίνει ποτέ. Ήταν από τις προηγούμενες χρονιές, όπως εξήγησε.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι ειδικοί τονίζουν ότι θα χρειαστεί υπομονή, καθώς η σεισμική ακολουθία δε θα αποκλιμακωθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Χθες το βράδυ σημειώθηκαν δύο σεισμοί 4,7 και 5 Ρίχτερ, ενώ τουλάχιστον 11.700 σεισμούς μέτρησε το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ τις τελευταίες 15 ημέρες.

Σε κατάσταση εγρήγορσης παραμένουν οι κάτοικοι και στο νησί της Αμοργού μετά και τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5 Ρίχτερ. Είχαν προηγηθεί τρεις σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μετά τον σεισμό ακολούθησαν άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις συναπτές άνω των 4 βαθμών.