Διεξάγεται απο 14-17 Δεκεμβρίου στο Castel Sant’Angelo της Ρώμης η Atreju (Ατρέγιου), η εθνική εκδήλωση του τμήματος νεολαίας της Δεξιάς του πρώην κόμματος Εθνική Συμμαχία, που εδραιώθηκε από την ίδια την Τζόρτζια Μελόνι το 1998. Η φετινή εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο σειρά σημαντικών ονομάτων, πόσο μάλλον ύστερα από ένα γεμάτο έτος κεντροδεξιάς διακυβέρνησης στην Ιταλία.  Το Σάββατο 16/12 η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σύνακ, και τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης.

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου της Ιταλικής Κυβέρνησης, το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο της τριμελούς συζήτησης που συμπεριλάμβανε και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Αφού οι τρείς συμφώνησαν για την ανάγκη αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη «με όλο και πιο δομημένο τρόπο», οι ηγέτες συμφώνησαν «να εντείνουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την καταπολέμηση των διακινητών”. Παράλληλα, οι τρείς “επιβεβαίωσαν τη σημασία της επίτευξης οριστικής σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων, με βάση και τα πρόσφατα βήματα προόδου της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ προς την περιοχή».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλησε στην εκδήλωση της Ιταλικής Δεξιάς στη Ρώμη, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό.
Επικαλούμενος την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, ο Ράμα είχε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι υπήρξε δυσανάλογος θόρυβος σχετικά με το ιστορικό αυτής της συμφωνίας, πράγμα που είναι φυσικό… κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται ή να φοβάται όταν συνάπτουμε συμφωνίες κοινής κατανόησης και οφέλους».

Μάλιστα ο Ράμα αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο «πάγωσε» τη συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας, τονίζοντας πως ο θεσμός «έκανε το καθήκον του, διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι αυτόματη η αναστολή μιας συμφωνίας για να εξεταστεί πριν επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Είναι απόδειξη ότι δεν ελέγχω τα δικαστήρια στην Αλβανία».
Παράλληλα δήλωσε σίγουρος πως «δεν υπάρχει τίποτα το αντισυνταγματικό στη συμφωνία. Μέχρι τον Μάρτιο είναι το χρονικό όριο, αλλά πιστεύω ότι η απόφαση θα ληφθεί πολύ νωρίτερα, διότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία και πρέπει και οι δύο κυβερνήσεις να γνωρίζουν αν μπορούν να προχωρήσουν ή όχι».

Στο Atreju, ο Ράμα υπογράμμισε εκ νέου πως «είναι πάντα τιμή μας να δίνουμε ένα χεράκι όταν μας το ζητάει η Ιταλία και θα είναι πάντα προνόμιο να θεωρούμε τους εαυτούς μας ως ιδιαίτεροι φίλοι της Ιταλίας, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε η αδελφή χώρα της Ιταλίας” ενώ τόνισε πως η Αλβανία είχε “και άλλα αιτήματα από ευρωπαϊκές χώρες (για να δεχτούμε μετανάστες) αλλά είπαμε όχι».

Ρώμη: Ίλον Μασκ, Ρίσι Σούνακ και Έντι Ράμα στη μεγάλη γιορτή της Δεξιάς – Στο στόχαστρο το μεταναστευτικό
Ίλον Μασκ: Η Ιταλία καλό μέρος για επενδύσεις, αλλά πρέπει να κάνετε περισσότερα παιδιά
Στη σκηνή της εκδήλωσης βρέθηκε και ο Ίλον Μασκ, ένα από τα πιο ηχηρά και πολυαναμενόμενα πρόσωπα της φετινής εκδήλωσης, ο οποίος κάλυψε διάφορα θέματα.«Η Ιταλία είναι ένα καλό μέρος για επενδύσεις» τόνισε ο Μασκ «αλλά πρέπει να κάνετε περισσότερα παιδιά». Ο Μασκ, ο οποίος έφτασε στην εκδήλωση με τον γιό του, τόνισε πως η Ιταλία «είναι μια απίστευτη χώρα και οι Ιταλοί είναι εξαιρετικοί” αλλά “έχει χαμηλό ποσοστό γεννήσεων. Αν μια εταιρεία πρέπει να επενδύσει, αναρωτιέται: θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θα εργάζονται; Μπορεί να επαναλαμβάνομαι, αλλά περιορίζομαι στα γεγονότα».

«Αγαπώ την Ιταλία» υπογράμμισε ο ηγέτης των Tesla και X «αλλά ανησυχώ για τη δημογραφική τάση με τη μείωση του εργατικού δυναμικού, η οποία πιστεύω ότι θα συμβεί πολύ σύντομα».Επικαλούμενος το μείζον θέμα της ελευθερίας της έκφρασης, ο Μασκ την χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική, είναι στα θεμέλια της δημοκρατίας (…) αν επιτρέπεις στους ανθρώπους να λένε αυτό που δεν τους αρέσει. Όταν αρχίζεις να λογοκρίνεις, αργά ή γρήγορα η λογοκρισία γυρίζει μπούμερανγκ». Και ο Ίλον Μασκ εκφράστηκε σχετικά με τη μετανάστευση. «Είμαι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης. Πρέπει να καλωσορίζουμε όσους είναι τίμιοι, όσους εργάζονται σκληρά» είπε ο επικεφαλής της X. Όμως αναρωτήθηκε «πώς θα ξέρουμε ποιος έρχεται; Δεν λέω ότι όλοι οι παράνομοι μετανάστες είναι εγκληματίες, οι περισσότεροι είναι έντιμοι” καταστώντας σαφές πως “πρέπει να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, όχι τη νόμιμη».

Ο Ίλον Μασκ δεν παρέλειψε και επικρίσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «έχει υπερβολικά πολλούς κανονισμούς.Οι κανόνες, οι κανονισμοί και οι νόμοι είναι αθάνατοι, μια θεμελιώδης λειτουργία μιας σταθερής κοινωνίας. Όσο πιο σταθερή είναι μια κοινωνία, τόσο περισσότερο τείνει να συσσωρεύει κανόνες με την πάροδο του χρόνου» είπε ο Μασκ, ο οποίος όμως τόνισε πως «οι κανόνες είναι σαν τόσες πολλές μικρές κλωστές, οι οποίες τελικά ακινητοποιούν έναν γίγαντα. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που να καταργεί κανόνες, κανονισμούς και νόμους, αντί να προσθέτει απλώς νέους σε αυτούς που ήδη υπάρχουν».

«Ζήτω οι άνθρωποι, ζήτω η ανθρωπότητα» είπε ο Μασκ προς το κλείσιμο της ομιλίας του, με σηκωμένη τη γροθιά εν μέσω χειροκροτημάτων.Στη συνέχεια, η Τζόρτζια Μελόνι υποδέχτηκε τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, «ηγέτης ενός μεγάλου ευρωπαϊκού έθνους, έναν συντηρητικό ηγέτη, έναν φίλο της Ιταλίας, έναν προσωπικό μου φίλο, έναν άνθρωπο, έναν ηγέτη με τον οποίο έχουμε βρει ο ένας τον άλλον στα θεμελιώδη ζητήματα αυτής της εποχής και έχουμε οικοδομήσει μαζί μια σχέση σε ορισμένα θέματα όπως η μετανάστευση, η τεχνητή νοημοσύνη, η οικογένεια, η οποία αποδίδει καρπούς. Μας έκανε το μεγάλο δώρο να είναι εδώ».
Ο Σούνακ επιβεβαίωσε την «πολύ σταθερή και ισχυρή φιλία που επανασυσπειρώνεται (…) Είμαστε ατλαντιστές, συντηρητικοί, υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ και είμαστε κατά της ρωσικής επιθετικότητας ενάντια στην Ουκρανία».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, από τη σκηνή του Atreju, επικεντρώθηκε στη μετανάστευση επικαλούμενος την Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία «κατάλαβε ότι οι ιδέες ήταν σημαντικές μόνο αν μπορούσαν να εφαρμοστούν» και «δεν έκανε ποτέ πίσω ακόμη και όταν ο αγώνας ήταν σκληρός, και σήμερα πρέπει να εφαρμόσουμε τον ριζοσπαστισμό της Θάτσερ στην παράνομη μετανάστευση». «Οι αντίπαλοί μας» συνέχισε ο Σούνακ «θέλουν να βάλουν το κεφάλι τους στην άμμο και να αφήσουν το πρόβλημα να φύγει από μόνο του, αλλά δεν λειτουργεί έτσι. Πηγαίνετε στη Λαμπεντούζα, όπου έφτασε φέτος το 50% των μεταναστών: δεν είναι πλέον βιώσιμο, δεν είναι σωστό και είναι ανήθικο.

Είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο Σούνακ «για την κυριαρχία να είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουμε ποιοι μπαίνουν στις χώρες μας και όχι οι εγκληματικές συμμορίες, αν δεν το πετύχουμε αυτό οι ψηφοφόροι δεν θα είναι ευχαριστημένοι και δεν θα μας στηρίξουν, πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της μετανάστευσης». Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και υπενθύμισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε «μια συμφωνία με τη Ρουάντα, γιατί θέλουμε να σταματήσουμε την επιχείρηση αυτών των εγκληματικών συμμοριών».