Έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και οι συγκρούσεις στους Θεσμούς της ευρωπαϊκής ένωσης όχι απλώς ξεκίνησαν αλλά προβλέπονται σφοδρότατες τις προσεχείς εβδομάδες. Πιθανότατα μια πρώτη γεύση να δοκιμάσουμε στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αναφερόμαστε στις κρίσιμες προτάσεις των εκλογών για τις νέες θεσμικές θέσεις:

Την προεδρεία της Κομισιόν, τη θέση προέδρου του Συμβουλίου, τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, την επιλογή υποψηφίου του ΔΝΤ με την ολοκλήρωση θητείας της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και την επικύρωση της Ισπανίδας Νάντια Καλβίνο στη θέση προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά την έγκριση και επιλογή της αρμόδιας Επιτροπής που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο και μέλει να επικυρωθεί εγγράφως από τον πρόεδρο μέλος Βενσαν Φαν Πετεγκεμ, υπουργό οικονομικών του Βελγίου.

Επίσης, την πρόταση του Συμβουλίου για τον αντικαταστάτη του Πορτογάλου Γκουτέρες στα Ηνωμένα Έθνη. Με κοινή θέση αν η ΕΕ επιθυμεί να κάνει πρόταση για Ευρωπαίο με σύμφωνη φυσικά, γνώμη, της κεντρικής επιτροπής του ΟΗΕ που αποτελείται από τους μεγάλους της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Οι συσχετισμοί τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στην Κομισιόν και το ευρωκοινοβούλιο έχουν αλλάξει αισθητά καθώς οδηγούμαστε στο τέλος της θητείας.

Η Γερμάνια πέρασε από τους Χριστιανοδημοκράτες σε σοσιαλιστές, πράσινους και φιλελευθέρους. Η Μέρκελ απέχει από τα κοινά και δεν έχει ούτε λόγο ούτε πυγμή να επιβάλει δικούς της ανθρώπους.

Στην Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν με τη λήξη της ηγεσίας του προσπαθεί να προτάξει τη «σωτήρια της Ευρώπης» κυρίως όμως να μη φθάσει η ενωμένη ακροδεξιά στο νέο ευρωκοινοβούλιο να επιβάλει την διαλυτική της αντιευρωπαϊκή πολιτική.

Η Λεπέν φέρεται ως φαβορί στις προεδρικές εκλογές. Ο Μακρόν αναπτύσσει ταχύτητα ώστε να κερδίσει έδαφος για τα επόμενα βήματα της ΕΕ.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα για τις θέσεις που προαναφέραμε. Και σε πρώτο πλάνο ο Μακρόν βάζει ήδη μπροστά την εφαρμογή των σχεδίων του, ως ηγέτης πλέον της κεντρικής εξουσίας των θεσμών της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ατζέντα του Μακρόν

Το αρχικό πλάνο του, όπως μας το εξήγησαν Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι φίλοι συνάδελφοι στο κοινοβούλιο πριν από μια εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προέβλεπε τα εξής:

1) Πρόταση στη Τζόρτζια Μελόνι να στηρίξει τις προτάσεις του στο Συμβούλιο. Μια εξ’ αυτών είναι όπως έγραψε το «Μανιφέστο» λίγες ώρες πριν, είναι η πρόταση του να αναλάβει πρόεδρος στην κομισιόν ο Μάριο Ντράγκι. Η Μελόνι και το στηρίζει, αλλά είναι σε θέση ακόμα και να έλθει σε ρήξη με την Φόρτσα Ιταλια που καθοδηγείται πλέον από τον Αντόνιο Ταγιάνι. Ο σημερινός υπουργός εξωτερικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, δήλωσε ότι αν νικήσει και έχει πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο το ΕΛΚ θα προτείνει πρόεδρο την Φον ντερ Λάιεν. Ο Μακρόν όμως ήδη έφερε με τους βουλευτές του την πρόταση στο ευρωκοινοβούλιο. Που έτσι κι αλλιώς θα πάρει τον δρόμο της ψηφοφορίας.

2) Το σημαντικότερο όμως σε εξέλιξη θέμα αφορά την προεδρεία του Συμβουλίου μετά την αποχώρηση του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιστρέφει στην πολιτική σκηνή του Βελγίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες των βουλευτών του Μακρόν και των Πορτογάλων συνάδελφων, η ατζέντα του Γάλλου προέδρου για την προεδρία του Συμβουλίου προέβλεπε πρόταση κατά σειρά στον Αντόνιο Κόστα, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τον σκοπό αυτό επί δυο περίπου μήνες στο Μέγαρο των Ιλίσιων Πεδίων ο Μακρόν προσκαλούσε σε γεύματα εργασίας συνάδελφους του ηγέτες από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τελευταίο την περασμένη εβδομάδα. Λέγεται ότι στο μενού ήταν κυρίως πιάτο η αυξανόμενη δύναμη της Λεπέν, καθώς και των αντίστοιχων ακροδεξιών κομμάτων στην πλειοψηφία της ΕΕ.

Στο επόμενο στάδιο ο Γάλλος πρόεδρος διέγραψε το όνομα του Αντόνιο Κόστα μετά το σκάνδαλο στην Πορτογαλία, την παραίτηση της κυβέρνησής του και την προκήρυξη εκλογών τον Μάρτιο.

Εναλλακτική λύση ήταν ο Πέδρο Σάντσεθ. Στην Ισπανία νίκησε η δεξιά του Φεϊχό. Έτσι η πρόταση στον νυν πρωθυπουργό ακούστηκε θετικά. Προέκυψε στη διαδρομή η παραβίαση του Συντάγματος με το θέμα της αμνηστίας των φυλακισμένων για πράξεις αντισυνταγματικές όπως και η εξέγερση στην Καταλονία, με πρόσφατη την προσφυγή στην Κομισιόν και τον Επίτροπο Ρέιντερς, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, που ανέτρεψε τα σχέδια του Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως μας έλεγαν στις Βρυξέλλες, η πρόοδος σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, η αναβαθμισμένη θέση μας σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και οι τοποθετήσεις μας στην Ουκρανία και το Ισραήλ με την συμπαγή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που συμβάδιζε με εκείνης της ΕΕ και των ΗΠΑ, ήταν η βαθύτερη και παλαιότερη σκέψη να προταθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την σημαντική και ιδιαιτέρως τιμητικής θέση του προέδρου του Συμβουλίου των ηγετών των εικοσιεπτά κρατών μελών της ΕΕ.

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Μακρόν ευθύς εξ’ αρχής ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο, αλλά στο μεταξύ οι εθνικές εκλογές και η επιθυμία του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη νέα νίκη της Ν.Δ να παραμείνει στο τιμόνι της χωράς, οδήγησαν τον Μακρόν σε νέες σκέψεις χωρίς όμως ο διαιτητής να έχει σφυρίζει το τέλος της παρτίδας ή το ορθότερο στην ιταλική, finale della partita.

Οι προσέχεις εβδομάδες είναι κρίσιμες για τις προτάσεις Μακρόν, ο οποίος ζήτησε χέρι βοήθειας από τη Μελόνι τόσο για τον Ντράγκι, όσο και για τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί η θέση του γ.γ του ΝΑΤΟ που πηγαίνει στον Μαρκ Ρούτε μέχρι πρότινος πρωθυπουργό της Ολλανδίας. Οι ΗΠΑ έχουν από καιρό ξεκαθαρίσει οτι δεν ενδιαφέρονται ούτε να προτείνουν πρόσωπο της επιλογής τους, ο Τζο Μπάιντεν λένε οι πληροφορίες είχε ταχθεί υπερ πρώην πρωθυπουργού προερχομένου από κράτος του βορρά όπως και ο Στόλτεμπεργκ.

Η ήττα του Ρούτε στις ολλανδικές εκλογές άνοιξαν τον δρόμο για το ΝΑΤΟ.

Για τη θέση του προέδρου του ΟΗΕ θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση ειδικότερα με τον πόλεμο στο Ισραήλ και τη συνέχεια στην Ουκρανία, οπού το τελευταίο διάστημα οι ψηφοφορίες έφθασαν σε σκληρές αντιπαραθέσεις και τον Γκουτέρες να προβαίνει σε άστοχες δηλώσεις και θέσεις, αφήνοντας τεράστιο κενό στις θέσεις της πλειοψηφίας. Ακόμα και των ΗΠΑ, Ισραήλ.

Ο Μακρόν δεν μένει αδιάφορος για την αλλαγή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη Λαγκάρντ να αποχωρεί με τον νέο χρόνο. Ήδη διοικητής της Τράπεζας Ιταλίας είναι ο Πανεττα Μέχρι πρότινος εκ των αντιπροέδρων, διπλά στον Ισπανό Λουις ντε Γκιντος.

Μια θέση, δηλαδή κενή στο σημειωματάριο Μακρόν. Με τον Μπρούνο λε Μαιρ στο ανοιχτό παράθυρο, εφόσον ο Γερμανός Σολτς και η Γερμάνια βρουν θέση για την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Το ΔΝΤ και η Επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ είναι στις επιθυμίες της. Όλα θα εξαρτηθούν στις συνεδριάσεις των προσεχών εβδομάδων.

Με το καλύτερο να έρχεται στο φως του Νέου Έτους!

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σήμερα πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.