Όταν βρίσκεσαι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο βρίσκεσαι στις πηγές των εξελίξεων.  Έτσι δύο ειδήσεις προς ανάγνωση και γνώση έχει πρόωρα στη διάθεσή του το «Μανιφέστο». Το απόγευμα εγκρίνεται από τους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ η θέση προέδρου της Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο. Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο, μέχρι σήμερα υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ, ψηφίζεται από την πλειοψηφία και αντικαθιστά τον Γερμανό Βέρνερ Χόγκερ ο οποίος αποχωρεί στο τέλος Δεκεμβρίου μετά από επιτυχημένη πορεία στη θέση αυτή με επένδυση 68% διαχείρισης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων 18 κρατών μελών της Ε.Ε.

Η επιτυχία οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ που έπεισε στο πρόσφατο συνέδριο των Σοσιαλιστών στη Μάλαγα τον Γερμανό Όλαφ Σολτς να εγκριθεί η Καλβίνιο αντί της συνυποψήφιας Μάργκαρετ Βεστάγκερ μέχρι πρότινος Επιτρόπου ανταγωνισμού στην Κομισιόν η οποία αποσύρθηκε από την κούρσα.

Η Καλβίνιο σε κοινή συζήτηση με Σολτς και Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Γερμανού προέδρου για σύσταση στην Γαλλία του Μακρόν προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές στους κανόνες απέναντι των υποχρεώσεων της στην τράπεζα επενδύσεων και την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα...

Ο Σάντσεθ για τον οποίο προβλέπεται σύντομα θεσμική θέση στα νέα προεδρία μετά τις ευρωεκλογές, ευχαρίστησε τον Σολτς που με την σειρά του ευχαρίστησε την Καλβίνιο για την δυναμική της παρουσία στην Κομισιόν ως μέλος της επιτροπής ελέγχου των προϋπολογισμών των κρατών μελών της ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης!

Προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η επιλογή του Σολτς στους σοσιαλιστές γιατί επιθυμία τους ήταν να πάρει αυτή τη θέση η αδέκαστη και αυστηρή Βεστάγκερ.

Ο Μάριο Ντράγκι υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν

Η δεύτερη όμως μεγάλη έκπληξη θα είναι αν επιβεβαιωθεί η πρόθεση και επιλογή του Μάριο Ντράγκι στην θέση της προέδρου της Κομισιόν αντί της Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι προοριζότανε και για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Επιθυμία του Τζο Μπάιντεν, αλλά οι Ιταλοί και η Τζιόρτζια Μελόνι, συγκλίνουν στην πρόταση να διεκδικήσει την θέση αυτή ο σούπερ Μάριο. Κι αυτός αγαπητός στους Γερμανούς, αν και ο Ντράγκι είχε ανοικτό πόλεμο με την Άνγκελα Μέρκελ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κρίση του Ευρώ το οποίο διέσωσε η επιμονή του Ντράγκι να μην αλλάξει τίποτα όπως πρότεινε η Γερμανία του Σόιμπλε.

Την πρόταση Μελόνι στηρίζει ο Εμμάνουελ Μακρόν και οι ηγέτες κρατών με τους οποίους έχει άριστες σχέσεις συνεργασίας ο Γάλλος Πρόεδρος.

Οι πληροφορίες θέλουν την αλλαγή προέδρου της Κομισιόν ως δυσαρέσκεια πολλών κρατών για τους χειρισμούς στην κρίση του Covid19 αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων Ουγγαρίας και Πολωνίας που δεν προώθησαν τις ευρωπαϊκές παρατηρήσεις σε θεσμικούς κανόνες.

Η πρόταση Μελόνι και Μακρόν βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των ηγετών της ΕΕ. Οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η νέα θητεία του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη με προβλήματα Οικονομίας, Ενέργειας, Ασφαλείας και Άμυνας λόγω δύο ανοικτών πολεμικών μετώπων, Ουκρανίας και Ισραήλ, αλλά και του μεταναστευτικού και του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο Μακρόν και ο Σολτς δημιουργούν μέτωπο συνεργασίας και ηγεσίας στη νέα Επιτροπή και το Συμβούλιο με ανοικτή τη θέση προέδρου που θα αντικαταστήσει τον Βέλγο Σαρλ Μισέλ. Θέση που απαιτείται να είναι νυν η πρώην Πρωθυπουργός εκ του κανονισμού.

Τα βλέμματα όλων στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα σε μεγάλο βαθμό και με ανησυχία στις ευρωεκλογές με αφορμή την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Απειλή συμμαχιών μετά τις εκλογές με στόχο τις θέσεις εξουσίας στο κοινοβούλιο και άλλα όργανα της ενωμένης Ευρώπης.

Συνομιλώντας με νυν ευρωβουλευτές και υποψηφίους των εκλογών, μας τόνιζαν την ανάγκη ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με πρόσωπα ικανά και έμπειρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους στη διάρκεια εκθέσεων, οδηγιών, γνωμοδοτήσεων και ερωτήσεων στις ομιλίες των Ολομελειών του Στρασβούργου.

Με στόχο για το σκοπό αυτό την αναθεώρηση των Συνθηκών και την προετοιμασία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μια ισχυρή και έμπειρη νέα ευρωπαϊκή Ένωση και στον τομέα των Επιτροπών για την επιλογή των οποίων το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε και θεσπίζει αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης τους από τις Επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου