Η Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δύο γυναίκες κι ένας σούπερ άντρας ονόματι Μάριο Ντράγκι. Μετά τις ευρωεκλογές η Ευρώπη περιμένει το «ναι» του πρώην διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, για να του ανταποδώσει μεταξύ άλλων τη σωτηρία του ευρώ αλλά και τη δημιουργία της ευρωζώνης.

Μια οικονομική διέξοδος για πολλά κράτη-μέλη, όταν η κρίση κτυπούσε τις πόρτες των χωρών που βρεθήκαν εκτός του Σύμφωνου Σταθερότητας. Επάνω από το 3% και με άνοδο του χρέους τους. Μεταξύ αυτών Ελλάδα και Ιταλία. Ενώ λοιπόν οι προβλέψεις για την προσεχή πενταετία είναι ιδιαίτερα αρνητικές σε οικονομία, πράσινη ενέργεια και μεταναστευτικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ισχυροί εταίροι Γαλλία και Γερμανία στην κορυφή προωθούν πρόωρες αποφάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά τις ευρωεκλογές στις 6 και 9 Ιουνίου.

Μια από αυτές στα χαρτιά του Μακρόν και του Σολτς είναι η αξιοποίηση του Μάριο Ντράγκι στον στενότερο χώρο διακυβέρνησης της Ε.Ε.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, δραστήρια περισσότερο του αναμενόμενου, σε κάθε της Συνάντηση Κορυφής έφερνε στην επιφάνεια το όνομα του Μάριο Ντράγκι. Ο τελευταίος μετά την ΕΚΤ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας του μέχρι τις εκλογές που ακολούθησαν.

Η Μελόνι δεν άφησε τον «σούπερ Μάριο» για καιρό έξω από το παιχνίδι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. Στις σημειώσεις της πάντα κρατούσε εναλλακτικές λύσεις για ποια θέση θα μπορούσε να προσφέρει ο Ντράγκι.

Στην κούρσα των πρωτοβουλιών ήλθε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Πριν από έναν περίπου μήνα σε ταξίδι της στη Ρώμη συζήτησε την περίπτωση Ντράγκι με τη Μελόνι. Δύο γυναίκες ισχυρού χαρακτήρα σκεφθήκαν τις θέσεις του πρόεδρου του Συμβουλίου ή του ειδικού επίτροπου με πολλαπλές αρμοδιότητες κυρίως στην αναπροσαρμογή των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τοποθετήσεις που μεταφερθήκαν στον πρόεδρο Μακρόν όσο και στον Γερμανό Ολαφ Σολτς.

Ολα έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ο Ντράγκι πήρε πρόσκληση από τις Βρυξέλλες. Ο έμπειρος οικονομολόγος έφθασε στο Βέλγιο μετά από μια προετοιμασία που είχε οργανωτικό χαρακτήρα επιπέδου.

Ο Ντράγκι ήθελε να ακούσει και να καταγράψει τις απόψεις ισχυρών παραγόντων διεθνούς επίπεδου προκειμένου να τις μεταφέρει από το ντοσιέ του στις Βρυξέλλες. Η Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας και η περιφέρεια της Λομβαρδίας συγκέντρωσαν στο Μιλάνο τα προεδρεία των μεγαλύτερων εθνικών και πολυεθνικών βιομηχανιών και εταιρειών του κόσμου με έδρα την Ιταλία.

Στο τελικό συμπέρασμα που κατέληξε η πλειοψηφία, η κυρίαρχη λέξη ήταν ΚΡΊΣΗ. Και συνοπτικό σχόλιο η φράση «έρχεται μεγάλη κρίση στις οικονομίες πολλών κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία θα επιδράσει και σε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής των λαών της Ε.Ε. Ιδιαίτερα της ευρωζώνης».

Ο Μάριο Ντράγκι μετέφερε με κάθε λεπτομέρεια τους κίνδυνους που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα και με τους εκπρόσωπους των πολυεθνικών που βρέθηκαν στο Μιλάνο.

Η Φον ντερ Λάιεν είχε ήδη στο μυαλό της τη λύση που είχε για τον Ντράγκι. Το παλιό σχέδιο του Μπαρόζο και στη συνεχεία του Γιούνκερ, αλλά και προηγουμένως του Σόιμπλε, ήταν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών. Μια υπερεπιτροπεία ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών καθώς και της κατανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα σε πολλούς φακέλους και για κάθε κράτος χωριστά.

Το σκέφθηκε πολύ ο Ιταλός οικονομολόγος επιστρέφοντας στην πατρίδα του. Μόλις χθες από τις ΗΠΑ έφθασε η πρόσκληση βράβευσης του Ντράγκι από μεγάλο οικονομοτεχνικό οργανισμό, ως του σημαντικότερου ειδικού για πρόγραμμα επίλυσης σοβαρών θεμάτων και κρίσεων στην οικονομία.

Ο Ντράγκι θα βρίσκεται στις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον την προσεχή εβδομάδα. Προγραμματίζεται και συνάντηση με τον Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε τον Ντράγκι γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Φαίνεται όμως ότι δεν προχώρησε η πρόταση μετά από άρνηση του Ιταλού.

Μελόνι και Φον ντερ Λάιεν επιθυμούν τον Ντράγκι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μάλιστα μετά τις αποφάσεις του πρόεδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «παίζει» και το όνομα του Μάριο Ντράγκι για τη θέση αυτή – εκτός μεγάλου απρόοπτου εκ μέρους πρότασης Εμανουέλ Μακρόν. Προθεσμία τέλος Δεκεμβρίου 2024.

Με άλλα λόγια: «Μάριο Ντράγκι: Ανάμεσα σε δύο ισχυρές κυρίες της πολιτικής και μίας απόφασης».

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.