Προ των πυλών η πολιτική κρίση στη Γαλλία με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο έχει ήδη εγκρίνει η Γερουσία αλλά απέρριψε τη Δευτέρα (11/12) η Εθνοσυνέλευση.

Συγκεκριμένα, κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, από την άκρα δεξιά ως και την αριστερά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, έκανε λόγο για «κυνισμό» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφέροντας ότι η ψηφοφορία στόχευε στο «μπλοκάρισμα της χώρας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στη χώρα να καταπολεμά την παράτυπη μετανάστευση, να προσδιορίζει τους όρους για την οικονομική μετανάστευση και να μελετήσει τις διαδικασίες ενσωμάτωσης αυτών που σκοπεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Γαλλία.

Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει σε μία μικτή επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών να παρουσιάσει ένα νέο νομοσχέδιο, αποδεκτό και από τα δύο νομοθετικά Σώματα.

Ελιζαμπέτ Μπορν: Η αποφασιστικότητά μας είναι αμείωτη

Σε ανάρτησή της στο Χ, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε πως οι πολίτες, «αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της μετανάστευσης, αναμένουν αποτελεσματικές απαντήσεις και λύσεις».

«Αυτό προτείνουμε στο νομοσχέδιο μας. Η αποφασιστικότητά μας είναι αμείωτη. Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για ένα κείμενο που να εξυπηρετεί τη χώρα μας», υπογράμμισε.