Σε επιπλέον δεκαεννέα χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή ο πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός επικριτής του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, ήδη φυλακισμένος να εκτίσει εντεκάμισι χρόνια για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, είναι απολύτως ψευδείς ενώ το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικό».
Γράφει ο Μάρκος Παλαιολόγος
Ο 47χρονος πολιτικός και οι υποστηρικτές του διατείνονται πως η ποινική υπόθεση, για την οποία καταδικάστηκε τώρα, ήταν κατασκευασμένη για να τον κρατήσουν στη φυλακή και εκτός πολιτικής επί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στο κίνημά του, το οποίο –σύμφωνα με τις αρχές– προσπαθούσε να υποκινήσει μια επανάσταση επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.
Το δικαστήριο της αποικίας κρατουμένων IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου εκτίει τις ποινές του, τον δίκασε την Παρασκευή για έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης.
Το κύκλωμα μετάδοσης της δίκης από τον χώρο του δικαστηρίου ήταν τόσο κακής ποιότητας που ήταν πρακτικά αδύνατο να καταλάβει κανείς τι έλεγε ο δικαστής. Φορώντας τη σκουρόχρωμη στολή της φυλακής και πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι συχνά χαμογελούσε καθώς άκουγε τον δικαστή. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιδικάσει άλλα είκοσι χρόνια φυλάκισης σε αποικία κρατουμένων.
Στην ίδια δίκη, ο Ντάνιελ Χολόντνι, ένας τεχνικός της τηλεόρασης που εργαζόταν για το κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube, κρίθηκε επίσης ένοχος για «οργάνωση εξτρεμιστικής ομάδας» και καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών, ανέφερε η εφημερίδα Novaya Gazeta.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την παραμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε «έμπνευση» τον 25χρονο Χολόντνι, λέγοντας ότι απέρριψε πολλές προτάσεις να τον αφήσουν ελεύθερο με αντάλλαγμα να καταθέσει εναντίον άλλων. «Ο Χολόντνι είναι έξυπνος, ευδιάθετος, με αυτοσυγκράτηση. Και το κυριότερο είναι ότι καταλαβαίνει γιατί επινοήθηκε αυτή η δίκη, αλλά δεν αφέθηκε να τον εκφοβίσουν ή να κάμψουν τη θέλησή του. Γίνετε σαν αυτόν», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του.
Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα πριν από την ετυμηγορία, ο Ναβάλνι είχε προβλέψει ότι θα του επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης, αλλά είχε πει ότι αυτό δεν έχει σημασία, επειδή απειλείται επίσης με ξεχωριστές κατηγορίες για τρομοκρατία που θα μπορούσαν να του προσθέσουν άλλη μια δεκαετία και κατέληξε ότι ο σκοπός αυτής της επιπρόσθετης φυλάκισής του ήταν να τρομάξει τους Ρώσους, αλλά ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να μην αφήσουν να συμβεί αυτό και να σκεφτούν καλά πώς θα αντισταθούν καλύτερα στους «κακοποιούς και τους κλέφτες του Κρεμλίνου».
Επίσης, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook από την ομάδα του, επισημαίνει στους Ρώσους πολίτες: «Σας αναγκάζουν να εγκαταλείψετε τη Ρωσία σας χωρίς να αγωνιστείτε εναντίον της συμμορίας των προδοτών, των κλεφτών και των απατεώνων που έχουν αναλάβει την εξουσία. Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει τον στόχο του. Μη χάσετε τη βούληση να αντισταθείτε».
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδίκασαν την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου.
Ο ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» του Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτή η καταδίκη «εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με τη δικαστική παρενόχληση και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο ύπατος αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε ανακοίνωσή του.
Τα κράτη «έχουν την υποχρέωση να σέβονται (...) όλα τα δικαιώματα σε μια δίκαιη δίκη και δίκαιη διαδικασία για όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους», συμπλήρωσε ο Τουρκ, καλώντας τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν αυτές τις υποχρεώσεις σταματώντας αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.
Αυτή η νέα καταδίκη του Ρώσου πιο σφοδρού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ομοίως η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας μια δικαστική απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και ζήτησε εκ νέου την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή του.
Στο τέλος μιας «δίκης-παρωδία, αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι μια απάντηση στο θάρρος του να επικρίνει το καθεστώς του Κρεμλίνου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ενώ ο Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο (...) τη σύλληψή του, τη δίκη του και την καταδίκη του με πολιτικά κίνητρα».