Σε επιπλέον 19 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε σήμερα, Παρασκευή, ο πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης και σφοδρός εγχώριος επικριτής του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι. Ο 47χρονος Ρώσος πολιτικός είναι ήδη φυλακισμένος, καθώς εκτίει ποινές για 11,6 χρόνια για απάτη και άλλες κατηγορίες που, όπως λέει, είναι επίσης ψεύτικες. Το πολιτικό του κίνημα έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «εξτρεμιστικό».

Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η ποινική υπόθεση, για την οποία καταδικάστηκε τώρα, ήταν κατασκευασμένη για να τον κρατήσουν στη φυλακή και εκτός πολιτικής για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Οι κατηγορίες αφορούν τον ρόλο του στο κίνημά του που έχει πλέον τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, προσπαθούσε να υποκινήσει μια επανάσταση επιδιώκοντας να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση.

Η δίκη

Το δικαστήριο της αποικίας κρατουμένων IK-6 στο Μελέχοβο, περίπου 235 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, όπου εκτίει τις ποινές του, τον δίκασε σήμερα για έξι ξεχωριστές ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και η σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το κύκλωμα μετάδοσης της δίκης από τον χώρο του δικαστηρίου ήταν τόσο κακής ποιότητας που ήταν πρακτικά αδύνατο να καταλάβει κανείς τι έλεγε ο δικαστής. Ντυμένος με τη σκούρα στολή της φυλακής και πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι χαμογελούσε μερικές φορές καθώς άκουγε τον δικαστή.

Η ομάδα του Ναβάλνι δήλωσε ότι ο δικαστής πρόσθεσε 19 χρόνια στις ποινές που του έχουν ήδη επιβληθεί με βάση τις νέες κατηγορίες. Οι κρατικοί εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να του επιδικάσει άλλα 20 χρόνια φυλάκισης σε αποικία κρατουμένων.

Στην ίδια δίκη, ο Ντάνιελ Χολόντνι, ένας τεχνικός της τηλεόρασης που εργαζόταν για το κανάλι του Ναβάλνι στο YouTube κρίθηκε επίσης ένοχος για «οργάνωση εξτρεμιστικής ομάδας» και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, ανέφερε η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, παραμονή της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο Ναβάλνι χαρακτήρισε «έμπνευση» τον 25χρονο Χολόντνι, λέγοντας ότι απέρριψε πολλές προτάσεις να τον αφήσουν ελεύθερο με αντάλλαγμα να καταθέσει εναντίον άλλων. «Ο Χολόντνι είναι έξυπνος, ευδιάθετος, με αυτοσυγκράτηση. Και το κυριότερο είναι ότι καταλαβαίνει γιατί επινοήθηκε αυτή η δίκη, αλλά δεν αφέθηκε να τον εκφοβίσουν ή να σπάσουν τη θέλησή του. Γίνετε σαν αυτόν», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τους υποστηρικτές του.

Η πρόβλεψη του Ναβάλνι για το δικαστικό αποτέλεσμα

Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια μέρα νωρίτερα, ο Ναβάλνι είχε προβλέψει ότι θα του επιβληθεί μακρά ποινή φυλάκισης, αλλά είχε πει ότι αυτό δεν έχει σημασία, επειδή απειλείται επίσης με ξεχωριστές κατηγορίες για τρομοκρατία που θα μπορούσαν να του προσθέσουν άλλη μια δεκαετία.

Ο Ναβάλνι είχε πει ότι ο σκοπός αυτής της επιπρόσθετης φυλάκισής του ήταν να τρομάξει τους Ρώσους, αλλά ο ίδιος τους είχε παροτρύνει να μην αφήσουν να συμβεί αυτό και να σκεφτούν καλά πώς θα αντισταθούν καλύτερα στους «κακοποιούς και τους κλέφτες στο Κρεμλίνο».

Επίσης, σύμφωνα με μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook από την ομάδα του, επισημαίνει στους Ρώσους πολίτες: «Σας αναγκάζουν να εγκαταλείψετε τη Ρωσία σας χωρίς να αγωνιστείτε εναντίον της συμμορίας των προδοτών, των κλεφτών και των απατεώνων που έχουν αναλάβει την εξουσία. Ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει τον στόχο του. Μην χάσετε τη βούληση να αντισταθείτε» ανέφερε ο Ναβάλνι, σύμφωνα με ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook από την ομάδα του.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την επέκταση της ποινής φυλάκισής του

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, μέσα από σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου.

Ο ΟΗΕ ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή» του Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτή η καταδίκη «εγείρει νέες ανησυχίες αναφορικά με τη δικαστική παρενόχληση και την εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για πολιτικές σκοπιμότητες στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, σε ανακοίνωση.

Τα κράτη «έχουν την υποχρέωση να σέβονται (...) όλα τα δικαιώματα σε μια δίκαιη δίκη και δίκαιη διαδικασία για όλα τα άτομα που στερούνται την ελευθερία τους», συμπλήρωσε ο Τουρκ, καλώντας τις ρωσικές αρχές να σεβαστούν αυτές τις υποχρεώσεις σταματώντας αμέσως τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ναβάλνι και να τον αποφυλακίσουν.

Αυτή η νέα καταδίκη του Ρώσου πιο σφοδρού εγχώριου επικριτή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «έρχεται εν μέσω μιας ολοένα και πιο αυστηρής καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης και της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία», σημειώνει ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας μια δικαστική απόφαση με «πολιτικά κίνητρα» και ζήτησε εκ νέου την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωσή του.

Στο τέλος μιας «δίκης-παρωδίας», «αυτή η αυθαίρετη καταδίκη είναι μια απάντηση στο θάρρος του να επικρίνει το καθεστώς του Κρεμλίνου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στο X. «Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο (...) τη σύλληψή του, τη δίκη του και την καταδίκη του με πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.