Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας εξέδωσε η Ρωσία. Πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κρεμλίνου δηλώσαν ότι η Κάλας διώκεται για καταστροφές μνημείων που είχαν ανεγερθεί στη χώρα της την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Για τον ίδιο λόγο εκδόθηκαν εντάλματα σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Εσθονή πρωθυπουργός καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας και τη «βεβήλωση της ιστορικής μνήμης». 

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποξηλώθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περίοδου, καθώς τα κράτη αυτά θεωρούν ότι ήταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ. Οι σχέσεις της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας με τη Ρωσία επιδεινώθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Την περασμένη εβδομάδα, οι πρέσβεις των τριών χωρών κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι ρωσικές αρχές τις κατηγορούν ότι σαμποτάρουν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, αρνούμενες να εγγυηθούν την ασφάλεια εκλογικών τμημάτων στις ρωσικές πρεσβείες στις επικράτειές τους. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Λετονία και η Εσθονία αποφάσισαν να τερματίσουν τις συμφωνίες νομικής συνδρομής με τη Ρωσία και οι αξιωματούχοι των δύο χωρών επικαλέστηκαν ως λόγο την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.