To ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αποφάσισε σήμερα ότι θα εξετάσει μια υπόθεση στην οποία το Κίεβο του ζήτησε να δηλώσει ότι δεν διέπραξε γενοκτονία στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Ρωσία επικαλέστηκε αυτό ως πρόσχημα για να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Η Ουκρανία έφερε την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μερικές ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Χάγη θα αποφανθεί μεταγενέστερα περί γενοκτονίας στο Ντονμπάς από την Ουκρανία 

Σήμερα, οι δικαστές αποφάσισαν πως το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία να εξετάσει μόνο ένα μικρό μέρος της αρχικής υπόθεσης. Οι δικαστές απέρριψαν αίτημα της Ουκρανίας να αποφανθούν αν η ρωσική εισβολή παραβίασε ή όχι τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας του 1948.

Οι 16 δικαστές ανέφεραν ότι θα αποφανθούν σε μεταγενέστερο στάδιο σχετικά με το αν η Ουκρανία διέπραξε ή όχι γενοκτονία στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχονται τώρα από τη Ρωσία.

Ρωσία: Ατελή τα νομικά επιχειρήματα του Κιέβου 

Σε ακροαματική διαδικασία πέρυσι τον Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της Μόσχας είχαν καλέσει τους δικαστές να απορρίψουν ολόκληρη την υπόθεση, λέγοντας πως τα νομικά επιχειρήματα του Κιέβου ήταν ατελή και πως το δικαστήριο δεν είχε δικαιοδοσία.

Σήμερα οι δικαστές ικανοποίησαν ορισμένες από τις αντιρρήσεις της Ρωσίας αλλά δέχθηκαν το αίτημα της Ουκρανία προς το δικαστήριο να αποφανθεί πως δεν υπάρχουν «αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ουκρανία διαπράττει γενοκτονία παραβιάζοντας τη Συνθήκη Γενοκτονίας» στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία υποστήριξε προηγουμένως πως δεν υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας στα ανατολικά της χώρας, όπου πολεμούσε, υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, δυνάμεις από το 2014. Το δικαστήριο εξέδωσε έκτακτα μέτρα τον Μάρτιο του 2022, διατάζοντας τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.