Το προσεχές Σάββατο στο γήπεδο του Σπόρτινγκ θα παιχτεί άλλη μια σκηνή του «συριζαϊκού δράματος», αφού εκεί θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί, ενώ όλοι οι συνεργάτες των τριών ανδρών υποψηφίων και της μίας γυναίκας –για την ώρα– έχουν ήδη λάβει θέση στα χαρακώματα. Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά δηλώσει πως «παραμερίζει για να κάνει χώρο στο νέο», οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς 

Τις τελευταίες ώρες μετά την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του κ. Τσίπρα στις δεύτερες εκλογές, Διονύση Τεμπονέρα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για μια νέα άφιξη στα συριζαϊκά δρώμενα. Ο λόγος για τον υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Ο 35χρονος εφοπλιστής έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα κομματικά νερά, καθώς η παρουσίαση μιας πολιτικής πλατφόρμας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ήταν το πρώτο δείγμα της έντονης στο εξής εσωκομματικής του παρουσίας. 

«Ανασυγκρότηση» 

Αντικαθιστώντας τη λέξη «Αριστερά» με την «Ανασυγκρότηση», η πολιτική πλατφόρμα του κ. Κασσελάκη περιλαμβάνει «έμπρακτες προτάσεις για τη Ριζοσπαστική Ανασυγκρότηση της χώρας», όπως: διαφάνεια παντού, κατάργηση βουλευτικών προνομίων, διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, επαγγελματικός στρατός με κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, τομές σε Δικαιοσύνη, φορολογία, Παιδεία, με αποτέλεσμα να ενθουσιάσει τον φερόμενο ως πολιτικό του μέντορα, βουλευτή Χανίων, Παύλο Πολάκη. 

Ο τελευταίος σχολίασε: «Να επιτέλους άλλος ένας με προτάσεις και θέσεις!», κοινοποιώντας τη σχετική ανάρτηση του κ. Κασσελάκη στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, κίνηση που πυροδότησε έκτοτε ένα γαϊτανάκι σεναρίων και υποθέσεων σχετικά με τυχόν ένθερμη υποστήριξη του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας από τον Κρητικό πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ, στη μάχη για τον προεδρικό θώκο. Άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης δεν έκρυψε πως «ο Παύλος ο Πολάκης και ο τομέας Διαφάνειας με έφεραν στο κόμμα», καθώς «και οι δύο έχουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης μέσα μας». 

Η πυκνή παρουσία του κ. Κασσελάκη στα social media, όπως το TikTok, η πολύγλωσση κουλτούρα του, αλλά και η συμμετοχή του στην αμερικανική προεδρική καμπάνια του Τζο Μπάιντεν το 2008 δίνουν λαβές για σειρά συνωμοσιολογικών σεναρίων. Ο κ. Κασσελάκης σε όσους τον ρωτούν παραπέμπει σε επίσημες ανακοινώσεις για την υποψηφιότητά του την Τρίτη. 

Με βάση το καταστατικό του κόμματος, υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά το Διαρκές Συνέδριο, με αποκορύφωμα τις δύο εκλογικές κάλπες, στις 10 και 16 του ίδιου μήνα. 

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα ξεκινήσει και το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, για την ανάδειξη των νέων οργάνων. Τα δύο κεντρικά πρόσωπα του κομματικού μηχανισμού, η γραμματέας Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα δισεπίλυτων προβλημάτων μέχρι τις εκλογές. Το τελευταίο που προκάλεσε κλυδωνισμούς ήταν η διοργάνωση της περιβόητης τηλεμαχίας των υποψηφίων στις 7 Σεπτεμβρίου. 

Ο κ. Τσακαλώτος, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, δημοσιοποίησε μια ενημέρωση, ότι είναι αντίθετος στη διεξαγωγή debate, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα με τις καταστροφικές φωτιές. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης ανέφερε ότι κατέθεσε πρόταση στο τραπέζι της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά (δηλαδή του Θοδωρή Δρίτσα, δηλαδή των 53 που ανήκει ο κ. Τσακαλώτος) να διεξαχθεί ελεύθερη συζήτηση, την οποία θα οργανώσει η Νομαρχιακή Πειραιά... Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε το γεγονός ότι όλοι συμφώνησαν στη μη διεξαγωγή του debate στις 7 Σεπτεμβρίου (όπως έχει αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή) και αντ’ αυτού τη διεξαγωγή της ελεύθερης συζήτησης. 

Διπλή αντίδραση 

Μετά τη δημοσιοποίηση των όσων υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, άρχισαν οι αντιδράσεις από Παππά και Τζουμάκα, επειδή, όπως αποδείχθηκε, δεν υπήρχε καμία συμφωνία να μη διεξαχθεί το debate. Η πρώτη διάψευση Τσακαλώτου ήρθε από την πλευρά Τζουμάκα και συνεργάτιδά του, η οποία κάτω από την ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου στο Facebook, με σχόλιό της, διέψευσε τα περί συμφωνίας για τη μη διεξαγωγή debate. 

Η συνέχεια ανήκε στον κ. Παππά, ο οποίος δημόσια από την Αλεξανδρούπολη ξεκαθάρισε ότι η τηλεμαχία έχει συμφωνηθεί. «Πρέπει όλο το κόμμα και όλοι οι συνυποψήφιοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρουν η οργάνωσή μας, οι συμβατικές τεχνολογίες και τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης, τα νέα μέσα ενημέρωσης, για να γίνει συμμετοχική και πλατιά αυτή η διαδικασία... Έχουμε κάνει μια πρόταση για διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης, θεωρώ ότι θα τελεσφορήσει, εκτός αν υπάρξουν ρητές αντιρρήσεις, και θα πρέπει βεβαίως να εντείνουμε και την καμπάνια μας για τη συμμετοχή του αριστερού και προοδευτικού κόσμου στη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι μάχες χαρακωμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο έντονες, που τίποτα δεν αποκλείεται, εν όψει του διαρκούς συνεδρίου και εν όψει των εκλογών. Οι γνωρίζοντες τον συγκεκριμένο χώρο προεξοφλούν καταιγιστικές εξελίξεις για ό,τι αφορά τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως πια αποτελέσματος των εκλογών.