Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βιώνουν μια «Μαύρη Δευτέρα» λόγω της κατάρρευσης των αγορών τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το Reuters, η αιτία της πτώσης είναι η μειωμένη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκα, λόγω της μείωσης του φθηνού δανεισμού και των ανησυχιών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αγορές διαπίστωσαν αδυναμία στις μετοχές και στη διαγραφή απότομων θέσεων carry trades, όπου οι επενδυτές δανείζονται χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, για να χρηματοδοτήσουν τα στοιχήματα σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης αλλού. Αυτή η τάση μειώθηκε.

Αν και οι μετοχές ανέκαμψαν ελαφρώς, χάρη στα βελτιωμένα στοιχεία του αμερικανικού τομέα υπηρεσιών, η τάση μείωσης των carry trades συνέβαλε στη συνεχιζόμενη αναταραχή. Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,3%, ενισχύοντας το αρνητικό κλίμα, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μέσα σε ένα μήνα.

Πάντως, ενώ τα –ασθενέστερα του αναμενόμενου– στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο καταλύτης για το sell–off στην αγορά (με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να γνωρίζει σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το ξεπούλημα της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987) τα στοιχεία για την απασχόληση δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να είναι ο κύριος μοχλός τέτοιων βίαιων κινήσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αντίθετα, η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των carry trades.