Την παραίτησή του υπέβαλε ο εισαγγελέας Μισέλ Κλεζ από την υπόθεση Qatargate. Πιο συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία το ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, μέσω Δελτίου Τύπου, ότι πρόσφατα ήρθαν στο φως στοιχεία σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τα οποία «θα μπορούσαν να εγείρουν ορισμένα ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Ως προληπτικό μέτρο και προκειμένου να επιτραπεί στο δικαστικό σύστημα να συνεχίσει το έργο του με ηρεμία και να διατηρηθεί ο απαραίτητος διαχωρισμός μεταξύ της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ μας ενημέρωσε ότι αποφάσισε απόψε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Αυτό συμβαίνει παρά την απουσία οποιουδήποτε πραγματικού στοιχείου που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την εντιμότητα οποιουδήποτε από τα εμπλεκόμενα μέρη και το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει ο ίδιος και οι ανακριτές στην υπόθεση αυτή». Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως ο Μισέλ Κλεζ παρακολουθείτο. 

Εντοπισμός κατασκοπευτικού λογισμικού στο τηλέφωνο του Κλεζ

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αποκάλυπταν ότι κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε σε τηλέφωνα της βελγικής αστυνομίας και δικαστών, μεταξύ των οποίων και στο τηλέφωνο του δικαστή Μισέλ Κλεζ. Σύμφωνα με την LeSoir, η βελγική αστυνομία και οι δικαστές ενημερώθηκαν ότι το τηλέφωνό τους έδειξε ίχνη spyware.

«Έπειτα από υποψίες για κατασκοπεία, πολλές συσκευές ανατέθηκαν σε ομοσπονδιακούς αστυνομικούς της Μονάδας Εγκλήματος Υπολογιστών (FCCU), οι οποίοι ειδικεύονται σε περίπλοκες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Τα τηλέφωνα εισαγγελέων, δικαστών-ανακριτών, αστυνομικών, ακόμη και του προσωπικού του δικαστικού συστήματος έχουν υποβληθεί σε εκτενή και επανειλημμένη ανάλυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υποδηλώνουν μόλυνση των τηλεφώνων από spyware, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδονται στους ενδιαφερόμενους. Η συσκευή του ανακριτή Μισέλ Κλεζ είναι ένα από τα τηλέφωνα που βρέθηκαν θετικά», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, το οποίο έχει διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες με πολλές πηγές τους τελευταίους μήνες. Το RTBF διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που επηρεάζονται. Τότε, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν σχολίασε την υπόθεση, «δεδομένης της ευαισθησίας του φακέλου» και παρέπεμψε στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για επικοινωνία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Προσφυγή της Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, η Εύα Καϊλή προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, για «την παραβίαση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας διότι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες κατά την περίοδο που συμμετείχε στην επιτροπή PEGA, η οποία θεσμικώς ερευνούσε την ύπαρξη παράνομου λογισμικού που παρακολουθούσε τις κινήσεις των ευρωβουλευτών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο δικηγόρων: «Η δημοσιοποίηση αυτής της είδησης προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον, παρόλου που υπήρξαν κάποια, συγκεκριμένα μέσα, που συστηματικά βάλλουν κατά της κας Καϊλή, που την κατηγόρησαν για την δημιουργία σεναρίων συνωμοσίας! Αλλά τα συνταρακτικά νέα που ακολούθησαν, σύμφωνα με τα οποία ακόμα και ο δικαστής-ανακριτής Μισέλ Κλεζ παρακολουθείτο, τους άφησαν άφωνους!! Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνωμοσίας, φαίνεται πως η πικρή αλήθεια είναι ότι στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις του Αραβικού Κόλπου, της Βόρειας Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου έχουν εγκατασταθεί, το θύμα των οποίων είναι σήμερα η κα Καϊλή, αύριο οι δικαστές και οι εισαγγελείς, την μεθαύριο ποιός;».