Τι συμβαίνει, αλήθεια, με την υπόθεση Qatar-gate και την –σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα– «εμπλοκή» σε αυτήν της Εύας Καϊλή; Μπορούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Βέλγιο που περνούν κάτω από τα ραντάρ των ελληνικών ΜΜΕ ν’ αλλάξουν τα δεδομένα για την υπόθεση, όπως ακριβώς την είχαμε ζήσει τους τελευταίους μήνες; Η απάντηση πιθανότατα είναι «ναι».

Αλλωστε, διόλου τυχαίο θα πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι στο Βέλγιο πλέον κάνουν λόγο για Belgian-gate και όχι για Qatar-gate, ενώ η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φαίνεται να βγαίνει από το κάδρο. Αφορμή γι’ αυτό είναι οι αποκαλύψεις για τις 300.000 ευρώ της Μαρία Αρένα, που είναι ευρωβουλευτής των Βέλγων Σοσιαλιστών και για την οποία αρχικά ο περιβόητος Αντόνιο Παντσέρι είχε δηλώσει ότι δεν έχει κάποια εμπλοκή στην υπόθεση, δείχνοντας αντιθέτως προς την πλευρά της Καϊλή.

Μάλιστα, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής είχε αλλάξει την κατάθεσή του σχεδόν δύο μήνες μετά τη σύλληψή του, προκειμένου ν’ απαλλάξει από κάθε κατηγορία την Αρένα, η οποία όμως συνελήφθη επ’ αυτοφώρω με τα χρήματα αυτά στην κατοχή της. Επιπλέον, ο δικαστής που χειριζόταν από την αρχή την υπόθεση δήλωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του...

Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο έτερος Βέλγος που κατηγορήθηκε μαζί με την Καϊλή από τον Παντσέρι για την υπόθεση. Μέσω του συνηγόρου του, ο Μαρκ Ταραμπέλα υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα ήταν εξαρχής διαφορετικά στην υπόθεση εφόσον είχε κινηθεί νωρίτερα η βελγική Δικαιοσύνη, ενώ εμμέσως πλην σαφώς δείχνει προς την πλευρά της συναδέλφου του Αρένα, καθώς αποκαλύπτεται ότι ο γιος του δικαστή που χειρίστηκε την υπόθεση είχε στην κατοχή του εταιρεία παραγωγής κάνναβης σε συνεργασία με τον... γιο της Αρένα.

Αντιπερισπασμός

Παρά την αποθέωση λοιπόν της βελγικής Δικαιοσύνης για τη δράση της από εγχώριες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται η στοχοποίηση της Καϊλή και το γεγονός ότι η δικαστική έρευνα στράφηκε σε βάρος της να ήταν απλώς ένας καλά μελετημένος αντιπερισπασμός προκειμένου τα φώτα της δημοσιότητας να φύγουν από την Αρένα και τον δικαστή Μισέλ Κλεζ.

Ο Παντσέρι, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να συνεργαστεί με τις βελγικές δικαστικές αρχές είχε δώσει το όνομα της Αρένα, αφού είχε διοριστεί σε θέση-κλειδί στο Ευρωκοινοβούλιο και επηρέαζε τις εξελίξεις υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ – κάνοντας δηλαδή τη δουλειά που ήθελε ο Παντσέρι.

Οπως αποκαλύπτεται, τα μετρητά που έκρυβε σε σπίτια γνωστών του ήταν αυτά που ενοχοποίησαν την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, αλλά μόνο σε βάρος της ασκήθηκαν αρχικά διώξεις, ενώ έως τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να συνδέει τα χρήματα αυτά με κυβερνήσεις κρατών, παρά μόνο με ιδιώτες που εμφανίζονταν να πληρώνουν τον Παντσέρι για τις συμβουλές του.

Σε βάρος της Αρένα, π.χ., δεν έχουν ασκηθεί διώξεις έως σήμερα, ούτε καν έχει περάσει το κατώφλι του ανακριτή, παρότι αντίστοιχο χρηματικό ποσό με αυτό που βρέθηκε στο σπίτι της Καϊλή έχει βρεθεί και στο δικό της σπίτι, με αποτέλεσμα πολλοί να διερωτώνται εάν και για ποιον λόγο ο δικαστής Κλεζ έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στις κρίσεις του...

Σε τροχιά δικαίωσης

Στην περίπτωση που όλα αυτά επιβεβαιωθούν και καταπέσουν οριστικά οι κατηγορίες σε βάρος της Καϊλή, εκείνη θα μπορεί να επιστρέψει δικαιωμένη για τους αρχικούς της ισχυρισμούς περί πολιτικής δίωξης, ενώ το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το πολιτικό μέλλον της.

Κυρίως ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έσπευσε να την αποκηρύξει προτού ακόμη η υπόθεση τελεσιδικήσει στη βελγική Δικαιοσύνη. Βεβαίως, η Ελληνίδα πολιτικός θα έχει δικαίωμα να στραφεί και δικαστικά κατά της ίδιας της βελγικής Δικαιοσύνης για τους περίπου τέσσερις μήνες που στερήθηκε την ελευθερία της και το παιδί της...

Και στο βάθος ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λουίτζι ντι Μάιο

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη σκιά αυτών των εξελίξεων, τις πρώτες επαφές του με τις χώρες του Κόλπου ως επίσημος απεσταλμένος της Ε.Ε. πραγματοποιεί ο Λουίτζι ντι Μάιο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην ηγέτης του λαϊκίστικου κινήματος των Πέντε Αστέρων προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε «παραγωγικές συνομιλίες», όπως αναφέρεται στον ιταλικό Τύπο.

Ο ιταλικός Τύπος ήταν από σύμπτωση(;), άραγε, εκείνος που είχε επιχειρήσει να εμπλέξει – ανεπιτυχώς– στην υπόθεση και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς ο πρώην επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν βασικός υποψήφιος απέναντι στον Ντι Μάιο για το πόστο του ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τις χώρες του Κόλπου και εμφανιζόταν τότε ως «ευνοημένος» του Παντσέρι σε βάρος του Ντι Μάιο.

Και όλα αυτά δίχως σήμερα να υπάρχουν... ανησυχίες στις Βρυξέλλες ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τόσο για τις συνομιλίες με τις χώρες του Κόλπου και το πιθανό lobbying του Κατάρ όσο και για την έκβαση της υπόθεσης που ακόμη ερευνάται από τη βελγική Δικαιοσύνη...