Η βελγική Δικαιοσύνη αποφάσισε να «παγώσει» κάθε ενέργεια σε σχέση με το σκάνδαλο Qatar-gate – τουλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να εξεταστεί, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο γνωστός δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation» Ζαν Κουατρεμέρ, η νομιμότητα της έρευνας των ανακριτικών και δικαστικών αρχών και ειδικότερα κατά πόσο παραβιάστηκε η βουλευτική ασυλία της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ημέρα που έγινε γνωστή η υπόθεση ως Qatar-gate, o δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», Ζαν Κουατρεμέρ, είχε επικρίνει πολλές φορές και με σφοδρότητα τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα των βελγικών δικαστικών αρχών καθώς και για «εντυπωσιακές έρευνες και συλλήψεις».

Ο κ. Κουατρεμέρ θεωρεί απίστευτο το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά «δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο για την υπόθεση: Ποιος ενημέρωσε-ειδοποίησε τη βελγική Δικαιοσύνη; ‘‘Παγιδεύτηκαν’’ τα τηλέφωνα ευρωβουλευτών και αν ναι, για ποιον λόγο; Από πού προέρχονται τα λεφτά; Σε τι χρησιμοποιήθηκαν; Εξυπηρέτησαν κάποιον σκοπό; Ποιος επωφελήθηκε; Πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς ή για απάτη που στήθηκε από έναν πρώην ευρωβουλευτή; Αν, πάλι τώρα, η υπόθεση καταρρεύσει με γδούπο, δεν θα μέναμε και τόσο έκπληκτοι».

«Δεν μιλάμε πια για Qatar-gate αλλά για Belgium-gate», όπως είπε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, καταλήγει στο κείμενό του –για την εκλεγείσα με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτή– ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Liberation».