Με την επισήμανση ότι «ο αθλητισμός ενώνει και δεν διχάζει, δεν έχει χρώμα, δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο» ξεκίνησε την ανακοίνωση των μέτρων για την οπαδική βία ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη σχετική ενημέρωση που πραγματοποιεί αυτή την ώρα μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θωρακίζει όλα τα γήπεδα, σε πρώτη φάση του ποδοσφαίρου και στη συνέχεια τα υπόλοιπα. Η δε ψηφιακή τεχνολογία τίθεται στην υπηρεσία καταπολέμησης της βίας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάστηκε με ακρίβεια και εισέρχεται η μέθοδος του κρυπτογραφημένου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο με απλό τρόπο θα μπορεί ο φίλαθλος να το περνάει στο κινητό του, μέσω της εφαρμογής gov.gr wallet, ώστε να εισέλθει στο γήπεδο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε στις κομβικές ημερομηνίες που αφορούν το άνοιγμα των γηπέδων, ξεκινώντας από την 13η Φεβρουαρίου, οπότε και ανοίγουν σε νέο περιβάλλον. Στο περιβάλλον αυτό, είπε ο υπουργός, υπάρχει μία νέα Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας, η οποία θα επιβάλει δρακόντειες κυρώσεις με κατ' εξοχήν κύρωση το κλείσιμο των γηπέδων από φιλάθλους αν πέσει κροτίδα, αν πέσει πυρσός στο γήπεδο, στον αθλητικό χώρο, κάποιο επικίνδυνο αντικείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους την επόμενη Κυριακή, όταν παίζει εντός έδρας συγκεκριμένη ομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, στόχος μας είναι να μην επηρεάσουμε καθόλου το πρωτάθλημα. Και δεν το επηρεάζουμε, δεν παρεμβαίνουμε καθόλου στη βαθμολογία, ούτε στην εξέλιξη του πρωταθλήματος, σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, του ποδοσφαίρου, του κάθε αθλήματος, σεβόμαστε τους κανονισμούς της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Δικαίωμα της Πολιτείας είναι όμως να προασπίζει την ασφάλεια του πολίτη που μέσα στο γήπεδο είναι η ασφάλεια του φιλάθλου.

Από τις 7 Μαρτίου, δε, κανένα γήπεδο δεν θα ανοίγει σε φιλάθλους χωρίς κάμερες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν μπει από την προηγούμενη, 6 του μήνα. Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, θα είναι εξαιρετικά αναλυτικό.

Tην Τρίτη 9 Απριλίου, θα εισέλθει η μεγάλη θεσμική αλλαγή για την ταυτοπροσωπία, δηλαδή η είσοδος των φιλάθλων στο γήπεδο, με εισιτήριο το οποίο μέσω του gov.wallet θα έχει «κλειδώσει» στο κινητό τηλέφωνό του. Για την εφαρμογή Wallet θα χρειαστούν οι κάτοχοι εισιτηρίου τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου. Ο ενδιαφερόμενος μόλις αγοράσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα μπαίνει στο gov.gr, θα δίνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα «κλειδώνει» το εισιτήριο με έναν συγκεκριμένο αριθμό και θα γίνεται αποστολή στο κινητό τού χρήστη, όπου θα αποθηκεύεται στο Wallet. Πηγαίνοντας στο γήπεδο και έχοντας στο χέρι το κινητό τηλέφωνο θα πλησιάζει στα τουρνικέ, τα οποία θα «διαβάζουν» με ανέπαφη διαδικασία το εισιτήριο και εφόσον είναι σε ισχύ θα επιτρέπεται η είσοδος, ενώ ταυτόχρονα θα καταχωρείται και η πληροφορία για το ποιός μπήκε στο γήπεδο. Στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να δώσει το κινητό του σε άλλον, τότε υπάρχουν κάμερες που θα καταγράφουν ποιος μπήκε και με ποιανού κινητό. Σκοπός είναι η ηλεκτρονική ταυτοποίηση να συνδυαστεί και με τις κάμερες που νόμιμα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα.

Προβλέπεται ακόμη διαδικασία για την περίπτωση ανηλίκων έως 15 ετών, που θα συνοδεύονται από ενήλικο, αλλά και για ξένους πολίτες με τη χρήση του διαβατηρίου τους.