Τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι φίλαθλοι στα γήπεδα ανέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτση, για τα νέα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. 

Ο ίδιος, αφού δήλωσε ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε να μπορούμε να πάμε στα γήπεδα, εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάτι θα συμβεί», προχώρησε στην ανάλυση γύρω από το ηλεκτρονικό εισιτήριο με το οποίο από εδώ και στο εξής θα γίνεται η είσοδος.

«Μέχρι σήμερα υπήρχε μεν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά πρακτικά κανείς δεν ήλεγχε την ταυτοπροσωπία. Η τεχνολογία και το κλείδωμα του εισιτηρίου στο κινητό τηλέφωνο, μας δίνει τη λύση, μέσω μιας πολύ απλής και φιλικής διαδικασίας. Η αγορά του εισιτηρίου συνεχίζει να γίνεται με τον τρόπο που και σήμερα γινόταν, μέσω δηλαδή εταιρικών ή ομαδικών σελίδων/πλατφορμών εισιτηρίων. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία.

Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό κι ένα QR code ή bar Code.

H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή».

Tα βήματα

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει ο ενδιαφερόμενος και τα οποία είναι: «Ανοίγουμε το Gov.gr wallet. Πάμε στην ενότητα των εισιτηρίων. Πατάμε το κουμπί τής προσθήκης να εισάγουμε νέο εισιτήριο. Σκανάρουμε το QR Code του εισιτηρίου που ήδη αγοράσαμε ή περνάμε χειροκίνητα τον αριθμό του εισιτηρίου.

Και το εισιτήριό μας περνάει στο ψηφικό μας πορτοφόλι, στο Gov.gr wallet. Όταν πάμε στο γήπεδο, βλέπουμε το QR Code, το bar Code.

Η είσοδος στα γήπεδα σήμερα στηρίζεται σε bar code και Qr code, συστήματα που υποστηρίζουν τα τουρνικέ των γηπέδων. Σε λίγες βδομάδες και σταδιακά ανάλογα με την ετοιμότητα των γηπέδων, η είσοδος θα γίνεται με διεπαφή μόνο με NFC, που είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος για την είσοδό μας στα γήπεδα.

Αντίστοιχη είναι η διαδικασία και για το ανήλικο παιδί κάτω από 15 ετών. Επιλέγουμε ποιος θα το συνοδεύσει στο γήπεδο, μπορεί να είναι κι ένα τρίτο άτομο, με την εισαγωγή του ΑΦΜ λαμβάνει μήνυμα στο κινητό για αίτημα αποδοχής και με τη συναίνεση του ενήλικου, το εισιτήριο εισάγεται στο wallet.

Και υπάρχει και η διαδικασία ταυτοποίησης για μη Έλληνες πολίτες και στηρίζεται στην ανάγνωση και ταυτοποίηση μέσω του διαβατηρίου. Συνδεόμαστε ως μη Έλληνες πολίτες. Και πλέον επιλέγουμε να το κάνουμε μέσω του διαβατηρίου μας. Τα διαβατήρια έχουν στο κάτω μέρος τον ειδικό αριθμό, τον φωτογραφίζουμε και η εφαρμογή διαβάζει το τσιπ του διαβατηρίου και αναγνωρίζει πως είναι έγκυρο διαβατήριο».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή αλλά και πρωτοποριακή, ειδικά στο σκέλος ταυτοποίησης για τους μη Έλληνες πολίτες μέσω του διαβατηρίου. Είναι 100% ασφαλής; Προφανώς και όχι γιατί κάποιος μπορεί να δώσει το κινητό του σε κάποιον άλλο ή να κλαπεί. Όμως πάνω από τα τουρνικέ θα υπάρχουν κάμερες, άρα σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί και θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η διαδικασία με το NFC είναι ακόμα πιο ασφαλής, καθώς δεν αντιγράφεται. Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι δημιουργούμε μια black list, μια μαύρη λίστα των ανθρώπων που δεν θα δικαιούνται να μπουν στα γήπεδα. Αν κάποιος δοκιμάσει να εισάγει εισιτήριο, το σύστημα αυτομάτως θα τον πετάει έξω».

Σε ερώτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση e-kouros, που αναφέρεται συχνά, ο κ. Βρούτσης απάντησε:

«Θα το πω σύντομα με μια επικεφαλίδα, ώστε να κατανοήσετε τι επιχειρούμε τώρα στο Υπουργείο. Είναι η Εργάνη του Αθλητισμού. Η καταξιωμένη Εργάνη, της οποίας τα αποτελέσματά είναι κατοχυρωμένα πλέον σε όλα τα επιστημονικά φόρα και είναι μια αδιαμφισβήτητη εφαρμογή, που καταγράφει όλη την αγορά εργασίας, αποτελεί και θωρακίζει την ηλεκτρονική ασπίδα για τους εργαζόμενους, την αγορά εργασίας και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, κάτι αντίστοιχο λοιπόν ετοιμάζουμε τώρα στον Αθλητισμό.

Στις 21 Φεβρουαρίου θα γίνει η παρουσίαση, ουσιαστικά θα μάθουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού, που δεν τα ξέρουμε σήμερα, κανείς δεν τα ξέρει. Θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία του Αθλητισμού σε όλη την επικράτεια, δηλαδή για κάθε άθλημα ξεχωριστά, τη δυναμική του ανά νομό και ανά επικράτεια. Θα είναι μία μεγάλη υλοποίηση ενός θέματος, το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα εργαλείο αξιοποίησης από όλες τις ομοσπονδίες της χώρας, από όλα τα σωματεία, από τους υπουργούς, τους μελλοντικούς ανθρώπους τού Αθλητισμού, από την κάθε κυβέρνηση, έτσι ώστε να ξέρουμε τη δυναμική τού Αθλητισμού μας σε κάθε επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο, σε όλη την επικράτεια. Ένα εργαλείο, το οποίο θα συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση του αθλητισμού».

Σχετικά με τα εισιτήρια διαρκείας, ο κ. Παπαστεργίου είπε: «Το συζητάμε με τη Super League. Τα διαρκείας μπορούν άμεσα να εισαχθούν στο wallet, αρκεί οι ομάδες να μας παρέχουν τη σχετική πληροφορία. Για το αν μεταβιβάζονται τα διαρκείας και αυτό αφορά τις ΠΑΕ. Εμείς, σε τεχνολογικό επίπεδο ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μπορούμε να το υποστηρίξουμε».

Στην ερώτηση, γιατί τα μέτρα να λειτουργήσουν τώρα, όταν υπήρξαν τόσες νομοθετήσεις και παλαιότερα, αλλά δεν λειτούργησαν τελικά, ο κ. Βρούτσης απάντησε: «Νομοθετικές πρωτοβουλίες υπήρχαν, όπως οι κάμερες επί υπουργίας Ορφανού ή η ταυτοποίηση επί υπουργίας Κοντονή, όμως υπήρχαν τότε κενά και παραλείψεις».

Τέλος, σχετικά με τους διεθνείς αγώνες των ομάδων, επισήμανε πως εξαιρούνται, γιατί αυτοί γίνονται υπό την ομπρέλα της ΟΥΕΦΑ.