Πολύ βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνει η Πολεμική Αεροπορία για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών της να σβήσουν τις φωτιές που καίνε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα.  

Δύο νεκροί ιπτάμενοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης είναι ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του Canadair CL-215 που επιχειρούσε χθες το μεσημέρι στην πυρκαγιά της Καρύστου. Πρόκειται για τον σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών, και τον ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.  

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί χθες το μεσημέρι από το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου για να συνδράμει στο έργο της πυρόσβεσης στην Κάρυστο. Επιχειρούσε σε χαράδρα και έκανε ρίψη νερού από χαμηλό ύψος όταν το δεξιό φτερό του προσέκρουσε στα κλαδιά δέντρου. Αυτό είχε συνέπεια να αποκοπεί ο δεξιός πλωτήρας και να αυξηθεί η δεξιά κλίση του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να συντριβεί σε ρεματιά κοντά στο χωριό Ποτάμι και να τυλιχτεί στις φλόγες.   

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή, ένα Super Puma, ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.  

Μετά από έρευνες οι οποίες είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας λόγω της κηροζίνης του Canadair, ο διασώστης, ο οποίος είχε κατέβει με γάντζο από αέρος στο σημείο της συντριβής, εντόπισε τις σορούς των δύο ιπταμένων.   

 «Τα λόγια είναι φτωχά» 

 Λόγω της τραγωδίας της Καρύστου, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κρίθηκε επιβεβλημένη η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. «Οι Ελληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Εδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής. Η πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.   

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις έως και τις 27 Ιουλίου. «Η απώλεια της ζωής των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη. Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήριά μας» δήλωσε. 

Μήνυμα από Μακρόν 

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο των δύο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας έστειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Μακρόν έγραψε: «Εμπλεκόμενο ενάντια στις φλόγες, ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας. Η σκέψη μας είναι στους συγγενείς του πληρώματος, στους συντρόφους τους και στον ελληνικό λαό. Στήριξη στους ήρωες που στην Ελλάδα, στη Γαλλία, παντού αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στις πυρκαγιές».  

«Αυτή είναι η χειρότερη υπενθύμιση του τρόπου με τον οποίο οι πρώτοι που ανταποκρίνονται θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να σώσουν τους άλλους και το περιβάλλον μας. Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» σημειώνει ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιάνες Λέναρσιτς. 

Η συντριβή του αεροσκάφους έριξε βαριά τη σκιά της σε μια ήδη πολύ δύσκολη ημέρα για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων που συνέχιζαν τις μάχες με τη φωτιά στη Ρόδο και την Κέρκυρα. Για όγδοη συνεχή μέρα αποδείχθηκε αδύνατη η οριοθέτηση της φωτιάς που καίει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου. Ο ήχος των μηνυμάτων του 112 για εκκένωση ακούστηκε ξανά, αυτήν τη φορά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των χωριών Γεννάδιο, Βατί, Λαχανιά και Πλημμύρι. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην Κέρκυρα, όπου εκκενώθηκαν οι Λούτσες και το Σύκι.