Έντονες αντιπαραθέσεις, αλληλοκατηγορίες και διαφορετικές φιλοσοφίες για τον ρόλο της αστυνομίας και των πειθαρχικών οργάνων στα πανεπιστήμια κυριάρχησαν στη Σύνοδο Πρυτάνεων, με αρκετούς να ζητούν την απαγόρευση ακραίων ομάδων που λειτουργούν εντός των ΑΕΙ. Στο προσκήνιο και το φλέγον ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, με το «μπαλάκι» να περνά πλέον στο Υπουργείο Παιδείας.

«Ηλεκτρισμένη» σύνοδος με φόντο τη βία και τις παρεμβάσεις

Σε μια τετράωρη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι Πρυτάνεις άνοιξαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πανεπιστημίων. Πρωταγωνιστές της συνόδου αναδείχθηκαν οι διαφωνίες για την ασφάλεια των ιδρυμάτων και τη διαχείριση της βίας, με μέρος των Πρυτάνεων να ζητά ξεκάθαρα την κήρυξη ακραίων οργανώσεων ως παράνομων.

Αν και αρκετοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των φαινομένων, άλλοι αντέτειναν πως πρόκειται για υπαρκτό και διογκούμενο πρόβλημα, με τον πρύτανη του ΑΠΘ να υποστηρίζει πως το 70% των ατόμων που προκαλούν επεισόδια είναι φοιτητές του ιδρύματος. Παράλληλα, προτάθηκε από αρκετούς να ενισχυθούν τα πειθαρχικά συμβούλια, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε φοιτητές με καταδίκες να χάνουν προσωρινά τη φοιτητική τους ιδιότητα και να προχωρήσει η εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας με κάμερες και φύλαξη.

Σύμφωνα με το protothema.gr την υποστήριξη της δήλωσε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Νίκος Παπαϊωάννου στις προτάσεις που προωθούν τη νομιμότητα και την πειθαρχία στους χώρους των ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η πλειοψηφία των Πρυτάνεων υποστήριζε ότι η «θωράκιση» των πανεπιστημίων απέναντι σε βανδαλισμούς και βίαιες εκδηλώσεις πρέπει να λυθεί άμεσα με την ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων και με βελτιώσεις του νόμου – «ήταν πολύ σωστή η θέση της υπουργού, Σοφίας Ζαχαράκη που είπε ότι θα κάνει παρεμβάσεις, έτσι ώστε όσοι έχουν σε πρώτο βαθμό καταδικαστικές αποφάσεις, τουλάχιστον για μία περίοδο να τίθεται σε αναστολή η φοιτητική τους ιδιότητα, για δύο χρόνια δηλαδή… έχουμε τέτοιους ανθρώπους μέσα στα πανεπιστήμια», σχολιάζουν - μία μερίδα Πρυτάνεων δεν ήθελαν να πάρει περαιτέρω διαστάσεις το θέμα της βίας: «Το πρόβλημα δεν έχει την έκταση που βγαίνει προς τα έξω, βαίνει μειούμενο», ισχυρίζονταν.

Διαγραφές φοιτητών και αλλαγές στις διοικήσεις

Σε αντίθεση με το θέμα της ασφάλειας, στο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών υπήρξε μεγαλύτερη σύγκλιση. Οι Πρυτάνεις τάχθηκαν υπέρ της παροχής παράτασης για όσους φοιτητές βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ οι υπόλοιποι θα υπάγονται στη διαδικασία διαγραφής σύμφωνα με τον νόμο. Ωστόσο, η σύνταξη του σχετικού πλαισίου – όπως ποιος θεωρείται «ενεργός» – παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, η αλλαγή στο σύστημα εκλογής των διοικήσεων στα ΑΕΙ δίχασε τους συμμετέχοντες. Ορισμένοι πρυτάνεις θέλουν διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, ενώ η πλειοψηφία ζητά βελτιώσεις, με την ηγεσία του Υπουργείου να εμφανίζεται θετική σε διορθωτικές παρεμβάσεις.

Παρά το φορτισμένο κλίμα, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη «γόνιμη και αποκαλυπτική», όπως χαρακτηρίστηκε, συζήτηση, που ανέδειξε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στο σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο.