Μαρτυρίες για νέες εκρήξεις συγκλονίζουν το Κασμίρ, καθώς η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν έχει πλέον εκτοξευθεί σε επίπεδα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία. Στην πόλη Μπαραμάλα, δύο εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο και στο αρχηγείο του ινδικού στρατού στη Σριναγκάρ, σύμφωνα με το Reuters, ενώ νέα χτυπήματα με drones καταγράφηκαν και στην Αμριτσάρ, με την Ινδία να δηλώνει πως τα κατέρριψε άμεσα.

Το Al Jazeera, σε γράφημά του, παρουσιάζει ποιες βάσεις έχουν χτυπηθεί σε Ινδία και Πακιστάν, με την ανησυχία για τη μη αποκλιμάκωση της έντασης να παραμένει.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε τα ξημερώματα την έναρξη της επιχείρησης «Bunyan-un-Marsoos», εξαπολύοντας μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων κατά ινδικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων:

-Η αντιαεροπορική βάση S-400 στην Ανταμπούρ

-Αποθήκες πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς

-Το αεροδρόμιο Πατάνκοτ στο Παντζάμπ

-Η αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο Κασμίρ

Οι πακιστανικές επιθέσεις ήρθαν ως απάντηση σε νυχτερινές επιδρομές της Ινδίας, η οποία είχε στοχοποιήσει τρεις πακιστανικές αεροπορικές βάσεις: Νουρ Χαν, Μουρίντ και Σορκότ, με το Ισλαμαμπάντ να αναφέρει ότι οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Η Ινδία δηλώνει ότι διατηρεί υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και πως οι επιθέσεις της ήταν «χειρουργικά χτυπήματα ακριβείας» σε στρατιωτικούς στόχους. Ωστόσο, καταγγέλλει ότι το Πακιστάν προχώρησε σε επιθέσεις ακόμα και κατά σχολείων και υγειονομικών εγκαταστάσεων, με την τοπική αστυνομία στο Τζαμού να αναφέρει πέντε νεκρούς αμάχους.

Το Νέο Δελχί δηλώνει, επίσης,  ότι οι συνεχείς επιθέσεις της πακιστανικής πολεμικής μηχανής κατά της ινδικής επικράτειας, κυρίως με drones και περιφερόμενα πυρομαχικά, συνιστούν «κραυγαλέα παραβίαση της κυριαρχίας» και δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Διπλωματικός μαραθώνιος – Παρέμβαση ΗΠΑ, Κίνας και G7

Η διεθνής κοινότητα κρατάει την ανάσα της, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σαουδική Αραβία, την G7 και την Κίνα να παρεμβαίνουν σε μια προσπάθεια άμεσης αποκλιμάκωσης. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως απαιτείται άμεση αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή «καταστροφικού λάθους υπολογισμού». Αντίστοιχο μήνυμα εξέδωσε και το κινεζικό ΥΠΕΞ, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και πολιτική λύση.

Η G7 απηύθυνε κοινή έκκληση για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια αποκλιμάκωσης», καθώς οι μάχες των τελευταίων ημερών έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 50 αμάχους εκατέρωθεν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες εκτιμήσεις.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες μεσανατολικές χώρες προσφέρθηκαν να διαμεσολαβήσουν για τη σύγκληση συνάντησης μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πηγές από το CNN-News18 επιβεβαίωσαν ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας με στόχο να πραγματοποιηθεί σύντομα διμερής επαφή.

Κίνδυνος επέκτασης – Πυρηνικός συναγερμός και εσωτερικές πιέσεις

Στην Ινδία και το Πακιστάν, η ένταση συμπίπτει με περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, οικονομικών δυσκολιών και κοινωνικής πίεσης. Είναι δηλαδή ένα μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική εκμετάλλευση της κρίσης μέσω εθνικιστικής ρητορικής.

Η ενεργός ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων προσδίδει και γεωπολιτική διάσταση στη σύγκρουση, με την Ουάσινγκτον να στηρίζει στενά την Ινδία μέσα από αμυντικές και τεχνολογικές συνεργασίες, και την Κίνα να συνεχίζει την στρατηγική εμβάθυνσης δεσμών με το Πακιστάν μέσω του Belt and Road Initiative. Η τριμερής αυτή εξίσωση αυξάνει τον κίνδυνο περιφερειακής αποσταθεροποίησης, ενώ παραμένει ανοιχτό το μέτωπο Κίνας-Ινδίας στα σύνορα Λαντάκ.

Το Πακιστάν, σε μια ένδειξη του πόσο σοβαρά εκλαμβάνει την κρίση, συνεκάλεσε την Εθνική Αρχή Διοίκησης, αρμόδια και για τις αποφάσεις σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως ο εναέριος χώρος θα παραμείνει κλειστός για τουλάχιστον 24 ώρες.

«Αν σταματήσουν, θα σταματήσουμε»

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Ισάκ Νταρ δήλωσε δημόσια ότι η χώρα του «δεν επιδιώκει σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να μείνει άπραγη». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η Ινδία σταματήσει να κλιμακώνει, θα σταματήσουμε και εμείς. Θέλουμε ειρήνη, χωρίς ηγεμονία από καμία χώρα».

Από την πλευρά του, ο Ινδός ΥΠΕΞ Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η ινδική στάση ήταν και θα παραμείνει μετρημένη και υπεύθυνη, τονίζοντας όμως ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί επιθέσεις στην επικράτειά της.