Σε ανακοίνωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε την επίτευξη πλήρους και άμεσης κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.
Η παρέμβαση του Τραμπ φαίνεται να οδήγησε σε αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιβεβαιώνει πως οι εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σε πλήρη εκεχειρία.
Η σχετική ανάρτηση έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Τραμπ ενημέρωσε για τη θετική αυτή εξέλιξη στην πολύπαθη περιοχή της Νότιας Ασίας.
«Ύστερα από μία μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός. Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες για την κοινή λογική και την οξυδέρκεια που επέδειξαν. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, σε αυτό το θέμα», ανακοίνωσε με ανάρτησή του ο αμερικανός πρόεδρος.
Να σημειωθεί πως η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν σημείωσε περαιτέρω κλιμάκωση σήμερα Σάββατο (10/5), με ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων από τις δύο πλευρές. Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής δράσης ως απάντηση σε νυχτερινή επίθεση της Ινδίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Σύμφωνα με πακιστανικές στρατιωτικές πηγές, στόχοι εντός της ινδικής επικράτειας επλήγησαν, ενώ το Νέο Δελχί είχε προηγουμένως εκτοξεύσει πυραύλους προς πακιστανικές αεροπορικές βάσεις, μία εκ των οποίων βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σοβαρότερα των τελευταίων τριάντα ετών στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ινδικός στρατός ανέφερε πως απάντησε στις επιθέσεις του Πακιστάν και επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε νέα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε διάφορες περιοχές στα δυτικά σύνορα. Το Νέο Δελχί καταγγέλλει «σαφή κλιμάκωση των εχθροπραξιών» από την πλευρά του Ισλαμαμπάντ.
Επιπλέον, πάνω από 50 άτομα φέρεται να έχουν τραυματιστεί λόγω των επιθέσεων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η πρόσφατη αναζωπύρωση της κρίσης οφείλεται, όπως φαίνεται, σε αεροπορική επιχείρηση της Ινδίας την Τετάρτη, με στόχο υποδομές που χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκρατικές» στο πακιστανικό έδαφος, γεγονός που πυροδότησε τον νέο γύρο συγκρούσεων στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ.