Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται Ινδία και Πακιστάν, μετά την ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσων που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο (10/5). Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ινδικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε εκτόξευση πυραύλων αέρος-εδάφους εναντίον τριών πακιστανικών αεροπορικών βάσεων —Νουρ Χαν, Μουρίντ και Σορκότ— χωρίς να υπάρξουν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ανθρώπινες απώλειες ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Σε σκληρή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων διεμήνυσε πως «η Ινδία πρέπει πλέον να προετοιμάζεται για την απάντησή μας», προαναγγέλλοντας στρατιωτική αντεπίθεση.

Λίγες ώρες αργότερα, το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «Bunyan-ul-Marsoos» (Στερεό Τείχος από Ατσάλι), απαντώντας με ευρείας κλίμακας πυραυλικά πλήγματα σε ινδικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με το πακιστανικό επιτελείο, στόχοι των επιθέσεων ήταν σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στο Ανταμπούρ, αποθήκη πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς, το αεροδρόμιο Πατάνκοτ και η αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο Κασμίρ.

Στο μεταξύ, τοπικές αρχές στην πόλη Σριναγκάρ ανέφεραν τουλάχιστον δέκα εκρήξεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ στη Τζαμού, αυτόπτες μάρτυρες είδαν βλήματα να ίπτανται στον ουρανό, προκαλώντας διακοπές ρεύματος.

Ανησυχητική ήταν και η αποκάλυψη από τον πακιστανικό στρατό ότι έξι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από ινδικό έδαφος, με τους πέντε να πλήττουν την πόλη Αμριτσάρ και έναν να πέφτει στο σημείο εκτόξευσης, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη και παράλογη ενέργεια».

Η απάντηση του Πακιστάν περιλάμβανε και το κλείσιμο του εναέριου χώρου για όλες τις πολιτικές πτήσεις, όπως επιβεβαίωσε η Πακιστανική Αρχή Αεροδρομίων, από τις 03:15 τοπική ώρα έως το μεσημέρι του Σαββάτου (10/5).

Μπροστά στην αυξανόμενη κρίση, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαμπάζ Σαρίφ συγκάλεσε εκτάκτως την Εθνική Αρχή Διοίκησης, το ανώτατο σώμα για θέματα εθνικής ασφάλειας και διαχείρισης του πυρηνικού οπλοστασίου.

Να σημειωθεί πως οι χώρες της G7 απηύθυναν κοινή έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ζητώντας άμεση αποκλιμάκωση, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 50 νεκρούς αμάχους εκατέρωθεν από την αρχή της κρίσης.

Ρούμπιο: Έκκληση για αποκλιμάκωση μετά την ένταση Ινδίας–Πακιστάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επικοινώνησε με τον αρχηγό του πακιστανικού στρατού, στρατηγό Ασίμ Μουνίρ, απευθύνοντας έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε και τις δύο χώρες να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. Σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, ο Ρούμπιο «παρότρυνε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδιώξουν δρόμους αποκλιμάκωσης και προσέφερε τη στήριξη των ΗΠΑ για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές συγκρούσεις».