Το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια συνεχίζει να απασχολεί την κοινωνία, μολονότι καταγράφονται ουσιαστικά βήματα προόδου. Οι καταλήψεις και οι εστίες παραβατικότητας έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ η παρουσία των αρχών στους πανεπιστημιακούς χώρους συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης.

Παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή ορισμένων μέτρων , το συνολικό πλαίσιο βελτιώνεται, με στόχο ένα πανεπιστήμιο ασφαλές, ανοιχτό και λειτουργικό. Εντούτοις, πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ακόμα και εντός της κυβέρνησης.
Το «Μανιφέστο» συνεχίζει τον δημόσιο διάλογο γι' αυτό το μείζονος σημασίας θέμα και συνομιλεί με τους πολιτικούς, οι οποίοι καλούνται να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα με ευθύνη και θάρρος

Ο βουλευτής Β’ Πειραιά με τη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Βρεττάκος, εκτιμά πως μόνο «με τόλμη, συνεργασία και καθαρές αποφάσεις», δεν θα «ξαναδούμε σκηνές ντροπής μέσα σε ακαδημαϊκούς χώρους».

Προχωράμε άμεσα και πιο αποφασιστικά

Τα πανεπιστήμια δεν είναι άσυλα ανομίας, αλλά χώροι ελεύθερης σκέψης, ασφάλειας και προόδου. Από την πρώτη μέρα καταργήσαμε το άβατο που προστάτευε όχι ιδέες αλλά παραβατικές πρακτικές. Οσοι μπέρδευαν την ελευθερία με την ατιμωρησία, πήραν το μήνυμα. Με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. βάλαμε τέλος σε καταλήψεις και δώσαμε στις Πρυτανικές Αρχές τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις παρανομίας.

Θωρακίσαμε το νομικό πλαίσιο, αλλά κάποια εργαλεία δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε. Οι Πρυτανικές Αρχές οφείλουν να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι παρατηρητές. Πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα ασφάλειας, ελεγχόμενης εισόδου και επιτήρησης, χωρίς εκπτώσεις. Η κυβέρνησή μας, από την πλευρά της, οφείλει τώρα να προχωρήσει άμεσα και πιο αποφασιστικά.

Με τόλμη, συνεργασία και καθαρές αποφάσεις, για να μην ξαναδούμε σκηνές ντροπής μέσα σε ακαδημαϊκούς χώρους.