Η Ρωσία προκάλεσε «μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε την Τετάρτη (7/6) ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, για τον βομβαρδισμό του φράγματος Καχόβκα.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Σμιχάλ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή, την οποία το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «οικοκτονία». «Δεκάδες πόλεις και χωριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πόσιμο νερό, με την πρόσβαση σε νερό για την άρδευση, η οποία θα διακοπεί, προκαλώντας ξηρασία και πλήττοντας τις σοδειές», γεγονός που «απειλεί και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με την καταστροφή του φράγματος «τουλάχιστον 150 τόνοι λαδιού μηχανής θα πέσουν στον Δνείπερο απειλώντας τη χλωρίδα και την πανίδα».

Οι μαζικές απομακρύνσεις κατοίκων συνεχίζονταν την Τετάρτη στη νότια Ουκρανία. Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους διορισμένους από τη Ρωσία αξιωματούχους.