Νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία

«Το νέο πακέτο αυξάνει την οικονομική πίεση στον Λουκασένκο και στο καθεστώς του που ενεργά διευκολύνει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια και αγνοεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής χρυσού, τσιμέντου, ξυλείας και προϊόντων καουτσούκ από τη Λευκορωσία. Μπλοκάρει επίσης τις εξαγωγές, από τη Μεγάλη Βρετανία στη Λευκορωσία, τραπεζογραμματίων, μηχανημάτων και προϊόντων, τεχνολογιών και υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή χημικών και βιολογικών όπλων.

Η Μεγάλη Βρετανία θα μπορεί επίσης να αποτρέπει συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας να «διαδίδουν προπαγάνδα στο Ηνωμένο Βασίλειο» με εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες λευκορωσικών ομίλων ενημέρωσης στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 

Η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει επίσης σκληρά μέτρα για αυτούς που παρακάμπτουν τις κυρώσεις, όπως είναι η μείωση των κεφαλαίων που μπορεί να αντλήσει η Λευκορωσία περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση της χώρας στις βρετανικές χρηματοοικονομικές αγορές.