Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων και υποστηρικτών εντός της Ρωσίας, που εργάζονται για πράξεις δολιοφθοράς κατά ρωσικών στόχων, αποκαλύπτει το CNN, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το θέμα. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Κίεβο παρέχει στο δίκτυο που έχει δημιουργήσει drone, για την οργάνωση επιθέσεων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο με drone στις αρχές Μαΐου ήταν έργο των φιλοουκρανών πρακτόρων, οι οποίοι εκτόξευσαν τα drone από ρωσικό έδαφος, αντί να τα στείλουν από την Ουκρανία στη Μόσχα.

Δεν είναι σαφές αν τις τελευταίες ημέρες έγιναν από μέλη του δικτύου ή από το εσωτερικό της Ρωσίας κι άλλες επιθέσεις με drone, συμπεριλαμβανομένης και μίας που είχε στόχο μία κατοικημένη γειτονιά κοντά στη Μόσχα και μίας επίθεσης σε διυλιστήρια πετρελαίου.

Φιλοουκρανικοί πυρήνες προβοκατόρων εντός της Ρωσίας

Όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει πυρήνες προβοκατόρων εντός της Ρωσίας και οι οποίοι αποτελούνται από έναν συνδυασμό φιλοουκρανών υποστηρικτών και καλά εκπαιδευμένων πρακτόρων στο συγκεκριμένο είδος πολέμου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ουκρανία τους παρέχει drone ουκρανικής προέλευσης. Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από αυτές τις επιθέσεις έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας drone που παρέχονται από τις ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα στον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία κατάφερε τη μεταφορά των drone στη Ρωσία. Δύο όμως από τις πηγές σημείωσαν ότι το Κίεβο έχει δημιουργήσει καλά εδραιωμένες διαδρομές λαθρεμπορίου, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποστολή drones ή εξαρτημάτων drone στη Ρωσία.

Δύσκολος ο έλεγχος των συνόρων

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο πληροφοριών, τα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας είναι τεράστια και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Κάτι τέτοιο τα καθιστά επισφαλή για λαθρεμπόριο, στο οποίο, όπως είπε, επιδίδονταν οι Ουκρανοί το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που βρίσκονταν σε πόλεμο με τις φιλορωσικές δυνάμεις. «Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια περιφερειακή περιοχή της Ρωσίας. Η επιβίωση είναι το πρόβλημα όλων, επομένως τα μετρητά κάνουν θαύματα», είπε ο αξιωματούχος.

Ασαφές παραμένει ποιος ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εμπλέκονται άτομα μέσα από την κοινότητα πληροφοριών της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει θέσει γενικές παραμέτρους για το τι επιτρέπεται να κάνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, αλλά δεν απαιτείται κάθε επιχείρηση την υπογραφή του.

Κληθείς για σχόλιο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας δήλωσε στο CNN ότι οι μυστηριώδεις εκρήξεις και οι επιθέσεις με drone εντός της Ρωσίας θα συνεχιστούν.

Σύνδεση της Ουκρανίας με δεκάδες περιστατικά επιθέσεων στη Ρωσία
Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ο επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, έχει προτείνει μερικά από τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια για επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

Μια άλλη έκθεση πληροφοριών που βρέθηκε στα χέρια του CNN, λέει ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο Ζελένσκι «πρότεινε να χτυπήσουν τοποθεσίες ανάπτυξης στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας» χρησιμοποιώντας drones, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει όπλα μεγάλης εμβέλειας ικανά να φτάσουν τόσο μακριά.

Δεν είναι σαφές εάν αυτό το σχέδιο προχώρησε, αλλά οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ έγιναν παρανάλωμα του πυρός αφού χτυπήθηκαν από ύποπτα drones πολλές φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. «Το μόνο που θα σχολιάσω είναι ότι σκοτώναμε Ρώσους», είπε ο Μπουντάνοφ στο Yahoo News τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε την κόρη του εξέχοντα Ρώσου ολιγάρχη Αλεξάντρ Ντούγκιν στα προάστια της Μόσχας πέρυσι. Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η επιχείρηση αυτή εγκρίθηκε από στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Δημόσια, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ καταδίκασαν τα χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, προειδοποιώντας για την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου. Ωστόσο, μιλώντας ιδιωτικά στο CNN, Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι μια έξυπνη στρατιωτική στρατηγική που θα μπορούσε να εκτρέψει τους ρωσικούς πόρους στην προστασία του εδάφους της, καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για τη μεγάλη αντεπίθεση.

Πηγή-μετάφραση κειμένου: cnn.com