Συνεχίζονται οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων στην Τουρκία. Μεταξύ των επτά νέων υπουργών που παρέλαβαν τη Δευτέρα (5/6) είναι και ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών. 

Ο Φιντάν δεσμεύτηκε να συνεχίσει το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας που βασίζεται στην ανεξαρτησία του κράτους από όλες τις σφαίρες επιρροής και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την «ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία».

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η ανάληψη αυτού του καθήκοντος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τη σημερινή μέρα ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν, προσθέτοντας ότι η φιλία του με τον Τσαβούσογλου χρονολογείται από τα μεταπτυχιακά του χρόνια στο Πανεπιστήμιο. 

Ο Φιντάν αναμένεται να παραδώσει αργότερα τη Δευτέρα τη διοίκηση της ΜΙΤ στον Ιμπραχίμ Καλίν. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τους νέους υπουργούς την Τρίτη (6/5). Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας και της τρομοκρατίας. Θα συζητηθεί επίσης ο οδικός χάρτης της νέας κυβέρνησης, ο οποίος περιλοαμβάνει τα εργασιακά, τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς, τις συντάξεις για τις νοικοκυρές, το αφορολόγητο τηλέφωνο για νέους και τα άτοκα δάνεια γάμου, που ανακοινώθηκαν ως προεκλογικές υποσχέσεις.