Το Twitter «επέλεξε την αντιπαράθεση» αποφασίζοντας να εγκαταλείψει τον εθελοντικό κώδικα καλής πρακτικής της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, δήλωσε τη Δευτέρα (5/6) η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες ότι το αμερικανικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποσύρεται από τον κώδικα που θεσπίστηκε το 2018 και περιέχει περίπου 40 δεσμεύσεις, για την καλύτερη συνεργασία όσων ελέγχουν την ακρίβεια των γεγονότων και τον περιορισμό των διαφημίσεων στους ιστότοπους που δημοσιεύουν fake news. «Πιστεύουμε πως είναι ένα λάθος εκ μέρους του Twitter. Επέλεξαν την αντιπαράθεση», δήλωσε η Γιούροβα. 

Πέραν των εθελοντικών δεσμεύσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, η μάχη εναντίον της παραπληροφόρησης θα καταστεί νομική υποχρέωση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που θα ισχύσει από τις 25 Αυγούστου. Αν το Twitter «θέλει να λειτουργεί και να κερδίζει χρήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες», υπογράμμισε η Γιούροβα.

«Ο κώδικας είναι εθελοντικός, αλλά μην απατάστε: εγκαταλείποντας τον κώδικα, το Twitter θα αποτελέσει αντικείμενο αυξημένης προσοχής. Οι δράσεις του και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού νόμου (DSA) θα εξετάζονται από κοντά, αυστηρά και κατά προτεραιότητα», προειδοποίησε.

Ο ευρωπαϊκός κώδικας καλής πρακτικής κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο συνασπίζει περίπου 30 εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Meta, Google, Microsoft και TikTok, αλλά και πιο μικρές πλατφόρμες, καθώς και επαγγελματίες της διαφήμισης, ελεγκτές γεγονότων (fact-checkers) και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτοί που υπέγραψαν τον κώδικα είχαν και οι ίδιοι συμμετάσχει στην κατάρτισή του. Η απόσυρση του Twitter δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς ο Έλον Μασκ χαλάρωσε τον έλεγχο στο περιεχόμενο και ενίσχυσε τη φωνή όσων διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις. «Πολλά πρόσωπα που εργάζονται στο Twitter είχαν συνεργασθεί μαζί μας. Είναι απογοητευτικό. Το Twitter είχε εργαζομένους πολύ ικανούς και αποφασισμένους, οι οποίοι είχαν καταλάβει πως έπρεπε να υπάρχει μια κάποια ευθύνη, μια ενισχυμένη ευθύνη από την πλευρά των πλατφορμών» δήλωσε η Γιούροβα.