Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει κατά τον πρώτο χρόνο της ήδη προκαλέσει περίπου ίση ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με όση έχει προκαλέσει μια χώρα του μεγέθους του Βελγίου κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με επιστήμονες ειδικούς στο κλίμα.

Οι υπολογισμοί του Ολλανδού ερευνητή Λέραντ ντε Κλερκ και των συναδέλφων του περιέχονται σε έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται στη Βόννη της Γερμανίας. Μαζί με μια διεθνή ομάδα, ο ντε Κλερκ υπολόγισε συστηματικά τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον πόλεμο.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ο πόλεμος προκάλεσε 120 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπομπές άλλων αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το μεθάνιο, μετατρέπονται σε μια ανάλογη ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να γίνουν απλούστερες συγκρίσεις.

«Πρωτίστως και κυρίως πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία. Αλλά υπάρχει επίσης και μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε ο ντε Κλερκ στο dpa. 

Οι μάχες προκάλεσαν το 19% του συνόλου των εκπομπών αυτών. Το μεγαλύτερο μέρος τους προέρχεται από την κατανάλωση καυσίμων από τον ρωσικό  στρατό, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά και τα ουκρανικά στρατεύματα
συμβάλλουν σε αυτό το ποσοστό. 

Σύμφωνα με τον ντε Κλερκ και τους συναδέλφους του, παρεμφερώς υψηλές εκπομπές προκαλούνται από φωτιές που συχνά ξεσπούν κοντά στην πρώτη γραμμή και αναλογούν στο 15%.

Με βάση τους υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών -περίπου 50 εκατομμύρια τόνοι- θα προκληθεί από την μεταπολεμική ανοικοδόμηση, όταν θα πρέπει να κατασκευαστούν εκ νέου ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, εργοστάσια και κατοικίες.

Οι υπολογισμοί λαμβάνουν επίσης υπόψη τους και τις διαρροές από τους αγωγούς Nordstream καθώς και παράγοντες όπως οι εκπομπές που προκαλούνται από αεροσκάφη που πραγματοποιούν μεγάλες παρακάμψεις στην Ασία καθώς ισχύουν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.