Στόχο την αποτροπή της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων προς τη Χερσώνα, στο νότιο τμήμα της χώρας, είχε η ανατίναξη του φράγματος στην Καχόβκα από τις δυνάμεις της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα, Κυριακή 11 Ιουνίου, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ. Πιο συγκεκριμένα, σε μήνυμά της στην εφαρμογή Telegram, η Μαλιάρ αναφέρει: «Η έκρηξη στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα προφανώς έγινε με στόχο να αποτραπούν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το να εξαπολύσουν επίθεση στον τομέα της Χερσώνας».

Επιπλέον, η ίδια δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωριά και πόλεις, να εγκλωβιστούν κάτοικοι και να παρασυρθούν ολόκληρες κατοικίες από τα νερά, είχε επίσης στόχο να επιτρέψει την ανάπτυξη Ρώσων εφέδρων στις περιοχές της Ζαπορίζια και του Μπαχμούτ.

Η δήλωση ότι του Ζελένσκι για επιχειρήσεις ουκρανικής αντεπίθεσης εν εξελίξει

Ακόμα, αξίζει να υπενθυμιστεί το γεγονός πως χθες, Σάββατο 10 Ιουνίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου: «Ενέργειες αντεπίθεσης και άμυνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και δεν θα μιλήσω για αυτές λεπτομερώς».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους στρατιώτες μας και εγώ τους εμπιστεύομαι». Ωστόσο, να σημειωθεί πως δεν προέβη σε σχετικές λεπτομέρειες. Τέλος, επίσης χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος δέχθηκε στο Κίεβο τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζαστίν Τριντό, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, καθώς και τους τρόπους μεταφοράς οπλικών συστημάτων, για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού απέναντι στις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας.