Το ότι η Αλβανία του Ράμα έχει γίνει επί της ουσίας προτεκτοράτο της Τουρκίας του Ερντογάν είναι γεγονός αναμφισβήτητο! Το βλέπουμε στη διαρκώς αυξανόμενη στενή αμυντική συνεργασία τους, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στον εξοπλισμό του αλβανικού στρατού…
Την είδαμε στον πανηγυρικό χαρακτήρα της επίσκεψη Ερντογάν στα Τίρανα για τα εγκαίνια του μεγάλου τεμένους Ναμαζγκιάχ, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Αγκυρα, η οποία θέλει να παίξει το χαρτί του ισλαμισμού στα Βαλκάνια, εκμεταλλευόμενη τον αλβανικό εθνικισμό (οι σουνίτες αποτελούν περίπου το 45% του πληθυσμού).
Το βλέπουμε με τις πάνω από 600 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, στις οποίες απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι, με επενδύσεις περίπου 3,5 δισ. δολαρίων.
Το βλέπουμε στην εκπαίδευση, όπου 2.000 μαθητές φοιτούν σε τουρκικά ιδρύματα, ενώ σύντομα το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει παράρτημα στα Τίρανα.
Και, πάνω απ’ όλα, το βλέπουμε στην τουρκική προπαγάνδα, που καλλιεργεί σκόπιμα τον ανθελληνισμό στην Αλβανία.
Η «αξιοποίηση» του Ράμα έχει ξεκινήσει από το 2009 όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Μπερίσα περί οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας και των υπολοίπων Θαλασσίων Ζωνών.
Την κίνηση Ράμα υποδαύλιζε, χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία, η οποία ήθελε να υπονομεύσει τη συμφωνία, καθώς ενίσχυε τις ελληνικές θέσεις, ειδικά ως προς το ζήτημα εάν τα νησιά έχουν ή όχι πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Υποστήριζε, μάλιστα, ότι με τη συμφωνία η Ελλάδα «σφετεριζόταν» περιοχές που «υπό κανονικές συνθήκες» έπρεπε να ανήκουν στην Αλβανία, χρησιμοποιώντας την τουρκική επιχειρηματολογία ότι τα Διαπόντια νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ! Ομως, τα Τίρανα, σε αντίθεση με την Αγκυρα, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δέχεται ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ!
Τη Σύμβαση UNCLOS η ΕΕ την έχει καταστήσει αναπόσπαστο τμήμα του Δικαίου της και τώρα που θα ξεκινήσει η εξέταση του Κεφαλαίου 6 του Πρωτοκόλλου Ενταξης, που αφορά την εξωτερική πολιτική των Τιράνων, είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να απαιτήσει την εφαρμογή της Σύμβασης και να κλείσει το ζήτημα. Και να αποδείξει έτσι ο Ράμα ότι δεν έχει καταστήσει τη χώρα του τουρκικό στρατιωτικό προγεφύρωμα στα βόρεια σύνορα της πατρίδας μας και ισλαμικό ορμητήριο στα Βαλκάνια!